De megastofzuigers komen aan het Stadhuisplein (foto) te staan, zo weet de Volkskrant. Daar is heel wat uitstoot van fijnstof door auto's die in en uit de parkeergarage rijden. Bovendien blijven de schadelijke stoffen hangen tussen de hoge gebouwen, waardoor er snel een verschil merkbaar zou moeten zijn. Zo wil het stadsbestuur en de TU Eindhoven nagaan of zulke stofzuigers een positief effect hebben.
Foto ENS Urban
Ionisatie
De toestellen zuigen vervuilde lucht op. Vervolgens worden de stofdeeltjes positief geladen, waardoor ze blijven plakken aan een negatief geladen plaats binnenin de apparaten. Daar worden ze dan afgeschraapt, waarna ze als afval bewaard worden. Tot slot blazen de zuigers de gezuiverde lucht opnieuw uit. Het proces waarmee de lucht schoongemaakt wordt, heet ionisatie.
Honderden
Als de installaties het gewenste effect hebben, zouden er op termijn honderden in het straatbeeld kunnen verschijnen. Maar het is niet de bedoeling dat de hele stad volgestouwd wordt. "Dat is een beetje dweilen met de kraan open", zegt professor bouwfysica Bert Blocken aan de Volkskrant. "Je moet dit doen op plaatsen waar de vervuiling hoog is."
Bovendien zijn de megastofzuigers zelf ook vervuilend, al zouden ze wel relatief zuinig zijn. "Het hangt er natuurlijk vanaf hoe die energie wordt opgewekt", aldus Blocken. "Dat zou uiteraard met groene stroom moeten gebeuren."