Een gevarendriehoek, een uitroepteken en de vermelding disputed' (betwist). Dat zijn de drie aanwijzingen die de Facebook-gebruiker erop wijzen dat een verhaal mogelijk niet feitelijk correct is.
Het label dook het afgelopen weekend voor het eerst op bij een nieuwsverhaal van The Seattle Tribune over het onbeveiligde telefoontoestel van de Amerikaanse president Donald Trump. Het apparaat zou verantwoordelijk zijn voor de informatielekken in het Witte Huis, zo stelt de entertainmentsite Gizmodo.
Belofte
En hoewel The Seattle Tribune zelf duidelijk aangeeft dat het een satirische website is, kan dit soort nieuwsberichten misleiden werken. Met het nieuwe label komt Facebook dus de belofte na die het in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar had gedaan. De sociaalnetwerksite kwam toen in opspraak omdat deze valse' nieuwsberichten mogelijk de uitslag van de verkiezingen beïnvloed hebben.
CEO Mark Zuckerberg verklaarde toen dat hij een reeks maatregelen zou nemen om de verspreiding van dergelijk nieuws tegen te gaan. Die belofte maakt hij nu waar. Facebook-gebruikers die onjuiste nieuwsverhalen spotten, kunnen dat sinds kort ook signaleren. Een ploeg factcheckers controleert die berichten vervolgens. Wanneer blijkt dat het nieuws inderdaad niet correct is, dan krijgt het bericht het label disputed'. Het nieuwsbericht van The Seattle Tribune werd gesignaleerd door snopes.com en PoliticFact.
Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa zijn er factcheckers aan het werk. Voorlopig wel enkel in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Dat zijn niet toevallig de landen waar dit jaar belangrijke presidents- of parlementsverkiezingen plaatsvinden.