Grote gebouwen verwarmen kost enorm veel energie maar de onderzoekers van het Senseable City Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben daar een oplossing op gevonden. Zij hebben Local Warming ontwikkeld, een spotlight die je volgt in het gebouw. Die spotlight zal een hyperlokale warmtestraal uitstralen, door middel van LED-lichtjes die infraroodlicht uitzenden. Die warmtestraal zal er zo voor zorgen dat één persoon het toch warm kan hebben in een grote ruimte, zonder dat je een volledige ruimte moet verwarmen.
Het systeem wordt bevestigd aan het plafond en beschikt over een volgsysteem dat verbonden is met wifi en kan waarnemen wanneer er mensen in de zaal zijn. Als het systeem een persoon waarneemt zal het als een spotlight warmte stralen naar die persoon. "Het is net alsof je je eigen zon hebt", zegt Carlo Ratti, professor bij het Senseable City Lab.
Volgens de visie van Ratti zal Local Warming zijn in grote ruimtes, waar de wind door kan blazen en mensen onverwacht kunnen opdagen, zoals een ontvangsthal. De berekeningen van Ratti tonen aan dat twee mensen het warm kunnen hebben in zo'n ruimte en dat er 90% minder energie voor nodig is dan bij een normaal verwarmingssysteem.
Momenteel wordt het prototype van Local Warming tentoongesteld op de biënnale voor architectuur in Venetië. Het is een omvangrijk apparaat maar volgens Ratti zal het volgende prototype kleinere LED-lichten gebruiken, waardoor het toestel compacter zal worden. "Wat we nu moeten doen is zoeken hoe we deze technologie praktischer en goedkoper kunnen maken", aldus Ratti.
https://www.youtube.com/watch?v=5-6i6owLMQk