Wie denkt dat het overslaan van een uurtje slaap om naar de sportschool te gaan zal resulteren in gewichtsverlies heeft het goed mis. Nieuw onderzoek suggereert dat het veranderen van je slaaproutine kan leiden tot gewichtstoename. Volgens het onderzoek blijkt dat je meer eet als je een uur meer of minder geslapen hebt. Dit zou liggen aan een toe- of afname van hormonen.
Onderzoekers hebben gekeken naar de cijfers van 342 tieners en hun slaapgewoontes geanalyseerd. Gemiddeld sliepen ze ongeveer zeven uur per nacht. De hoeveelheid slaap bij de tieners varieerde tussen een uur meer of minder. Ze aten gemiddeld 201 calorieën extra per dag. Oftewel het equivalent van een bagel of twee bolletjes chocolade-ijs. Dat uur meer of minder slaap zorgde ook voor een hoger verbruik van vet, ongeveer 6 gram per dag, het equivalent is van een theelepel boter of een chocoladetruffel. De tieners consumeerden ook gemiddeld 32g meer koolhydraten de dag erna, oftewel een bord pasta van 100 gram. Een verstoorde slaap werd ook in verband gebracht met een hogere kans op nachtelijke snacks, zo'n 60 procent van de tieners waagde zich hieraan. In het weekend was dat 100 procent. Dit toont nog maar eens dat tieners het weekend beschouwen als een tijd van rust, waar slaap allesbehalve een prioriteit is. "Volgens de gegevens uit onze studie, is het niet de hoeveelheid slaap dat telt. Het gaat om de variaties in hoe lang je slaapt," zegt de hoofdauteur van de studie, Fan Hij, van de Penn State University College of Medicine.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tieners die niet genoeg slapen een hoger risico op obesitas hebben. Maar de meeste van die studies zijn gebaseerd op zelf-gerapporteerde slaapgegevens. "Dat maakt deze nieuwe studie uniek. Het is de eerste die objectief het slaappatroon van de tieners en de lichamelijke activiteit meet. Hun eetgewoonten werden meer dan een week gemeten in het echte leven, in plaats van onder laboratoriumomstandigheden," zegt Dr Hij.
De gemiddelde leeftijd van de tieners die deelnamen aan de studie waren 17 jaar en droegen zeven dagen lang speciale armbanden om de cycli van hun slaapactiviteiten te meten. Ze vulden een vragenlijst in om te zien hoeveel snacks, eiwitten, vet en koolhydraten ze regelmatig geconsumeerd hadden in het voorgaande jaar om zo hun dagelijkse calorieën te weten te komen.
Vervolgens analyseerde de onderzoekers de relatie tussen de slaapduur, de variaties van dag tot dag in de slaappatronen en voedselinname. De resultaten werden gecorrigeerd per leeftijd, geslacht, ras en BMI (Body Mass Index). Volgens de onderzoekers leiden de veranderingen in slaappatronen tot hormonale onevenwichten, waardoor tieners meer eten. Wetenschappers weten al langer dat het hormoon leptine als een eetlust regulator werkt.