Op de passagierstrein zaten heel wat studenten, die na een weekendje thuis op weg waren naar hun kot in Luik. "We voelden een grote schok. De bagage vloog in het rond", zei één van hen net na het ongeval aan RTBF. "De treinbegeleider kwam vrijwel meteen vragen hoe het met iedereen ging. Hij heeft de hulpdiensten gewaarschuwd en probeerde de mensen die vastzaten in het eerste rijtuig te bevrijden." De jongen besefte de volledige impact van de botsing pas toen hij buitenkwam. "De eerste twee wagons waren helemaal verscheurd, de derde was aan het omvallen. Ik voel me moe. Ik ben onder de indruk, maar het gaat wel."
"Te vroeg voor conclusies"
De botsing liet ook de politieke wereld niet onbewogen. Premier Michel bedankte de hulpdiensten voor het snelle en efficiënte optreden en wenste de slachtoffers spoedig beterschap. Hij drukte ook zijn wil uit voor volledige klaarheid over de omstandigheden van het ongeval.
Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) vond het te vroeg uitspraken te doen over de oorzaak van het ongeval. "De geruchten die nu de ronde doen over de oorzaken, zijn pure speculatie", aldus de minister. Hij benadrukte ook dat alle middelen die in 2011 en 2012 voorzien waren voor de veligheidssytemen TBL1+ en ETCS, ook besteed zijn. "Ik wacht de conclusies van het onderzoek om te zien of er op vlak van de veiligheid nieuwe stappen nodig zijn."
Belga / B. Doppagne