Wat voor heel wat van ons een evidentie lijkt, namelijk gezellig hangen in de zetel in een lekker warme living, is voor 5% van de Belgen niet mogelijk. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Het cijfer zet ons op plaats negen in de top tien van slechtste Europese landen.
Helemaal bovenaan die te vermijden ranglijst staat Bulgarije. Daar heeft maar liefst 39% van de inwoners niet genoeg middelen om de verwarming te betalen. De landen die het best scoren zijn Noorwegen, Finland, Estland, Slovenië en Tsjechië.
Slechtste huizen van de markt
De recentste cijfers dateren dan wel van 2016, het is al jaren duidelijk dat de percentages niet afnemen, stelt Netwerk tegen Armoede. De isolatievoorschriften voor woningen worden steeds strenger, maar mensen met financiële problemen grijpen meestal naast die panden. "Zij krijgen de slechtste huizen van de markt", zegt algemeen coördinator Frederic Vanhauwaert aan Het Belang van Limburg. "Vooral huurhuizen. Uit cijfers blijkt dat meer dan 40% van de huurhuizen, zowel sociale als private, grote gebreken vertoont. Onder andere een slecht geïsoleerd dak."
Ons land heeft de inhaalbeweging ingezet, maar het zal nog even duren voor het effect daarvan zichtbaar is. Nieuwe sociale woningen worden energiezuinig gebouwd en bestaande panden krijgen een renovatie. "Maar daarvoor zijn lange wachtlijsten, dus pas over een paar jaar zullen we een daling bij Eurostat kunnen zien", aldus Vanhauwaert. "Daarom is een stevige versnelling nodig. Want zonder verwarming leven is schrijnend. Zo ver van dakloosheid staat dat toch niet?"