Ecocheques ook voor tweedehandskleding

Ecocheques ook voor tweedehandskleding

Het gebruik van ecocheques wordt vanaf deze week aanzienlijk uitgebreid. Onder andere tweedehandskleding en deelfietsen en -auto's kunnen met de cheques betaald worden.

Elk jaar of elke twee jaar herbekijkt de Nationale Arbeidsraad (NAR) de lijst met producten en diensten die met ecocheques gekocht kunnen worden, legt voorzitter Paul Windey uit. «De samenleving evolueert uiteraard, daarom herbekijken we de lijst regelmatig. Zo waren laadpalen voor elektrische fietsen en auto's zes jaar geleden zo goed als ondenkbaar. Ook ecotoerisme is relatief nieuw.» Suggesties voor nieuwe producten kunnen door bedrijven en burgers ingediend worden. De NAR kreeg een zo'n honderd suggesties waarvan een vijftiental uiteindelijk aanvaard zijn.

Voortaan kunnen ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken aangeschaft worden met ecocheques. Ook deelfietsen en -auto's maken hun intrede op de lijst. Andere nieuwigheden: duurzame toeristische verblijven, aankoop van sodamachines en toebehoren, aankoop en plaatsing van grastegels en waterdoorlatende tegels. De lijst van energiezuinige elektrische apparaten waarvoor je je ecocheques kan gebruiken, werd uitgebreid. De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging. Zo moeten de toestellen voldoen aan een vrij streng energielabel.

200 miljoen euro

«De bedoeling van de ecocheques is om de koopkracht van de mensen gedeeltelijk te oriënteren naar duurzame producten en diensten», legt Windey uit. «In totaal gaat het om 200 miljoen euro per jaar aan loon dat mensen sowieso uitgeven aan duurzame producten. Dat heeft toch een impact. In het begin was er kritiek dat de mogelijkheden te beperkt waren, maar dat is opgevangen door een uitbreiding van het gamma aan producten en diensten die in aanmerking komen.» De ecocheques werden in 2009 ingevoerd. Sindsdien is de lijst regelmatig uitgebreid. In totaal krijgen 1,5 miljoen werknemers ecocheques van hun werkgever.

(jm)