Tien jaar geleden kon je je werkdag afsluiten op een bepaald uur. Je kon op je gemak een schuimende pint drinken met vrienden en er zou niemand van je werk je nog storen. Dat was zo voordat de smartphones bestonden. Vandaag de dag krijgt de gemiddelde 25-jarige nog steeds e-mails en telefoontjes van de collega's en bazen lang nadat de werkdag erop zat. Je bent altijd en overall bereikbaar dankzij de technologie. Maar dat kan niet blijven duren, vond men in Duitsland.
Vorige maand heeft de Duitse minister van Arbeid Andrea Nahles de opdracht gegeven voor een studie die peilt naar de psychologische en economische effecten van stress op het werk. De resultaten, die beschikbaar moeten zijn in 2016, zullen de wetgeving moeten aansporen om een wet te maken die werkgevers verbiedt om nog contact op te nemen met werknemers na de kantooruren. Een dergelijke wet maakt meer en meer kans nu Nahles ze steunt.
"Er is een onmiskenbare relatie tussen constante beschikbaarheid en de toename van psychische aandoeningen," vertelde Nahles aan de Rheinische Post. "We hebben het Federaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid de opdracht gegeven om drempelwaarden vast te stellen. We moeten eerst universeel en juridisch bindende criteria hebben."
Dominik Ehrentraut, de woordvoerder van het ministerie van Arbeid, vertelde aan The Huffington Post dat een wet pas formeel zal worden voorgesteld als de bevindingen van het onderzoek in 2016 gepubliceerd zijn.
Een dergelijke wet zou kunnen dienen als model voor het behoud van privacy van de werknemers en het terugdringen van de trend waarbij werknemers altijd beschikbaar zijn voor telefoon van het werk. Hoewel sommige werknemers in Frankrijk eerder dit jaar een zogenaamd verbod op e-mails na 18:00u vroegen, werd dat verzoek niet opgenomen in de wet.
Sommige grote bedrijven, zoals Daimler en Volkswagen hebben reeds regels vastgesteld om werkgerelateerde stress te beperken. Vorige maand stond Daimler toe dat ongeveer 100.000 werknemers e-mails verwijderden die ze ontvingen terwijl ze op vakantie waren. In 2011 besloot Volkswagen al om zijn BlackBerry-servers lam te leggen en te stoppen met het verzenden van e-mails na de werkuren.
Maar voor velen sijpelt het werk nog steeds door in het privéleven. Toen Duitsland in 1990 zijn grondwet ratificeerde, stond erin dat de burgers het recht hebben om hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Nu is het moeilijk geworden om te werken aan je karakter of je hobby uit te oefenen als je professionele leven steeds in de achtergrond opduikt.
"Zelf-ontwikkeling heeft tijd nodig," zei Thomas C. Kohler, een Duitse jurist en professor in de rechten aan de Universiteit van Boston, aan Huffington Post, "en het idee dat iemand je zou kunnen onderbreken in je vrije tijd om je werk te doen zonder goed excuus zou in strijd zijn met dat soort opvattingen."