Het Oktoberfest in München, dat is 16 dagen lang bier drinken, braadworst eten en methaan uitstoten. Dat is toch wat een onderzoek van universiteit van München heeft aangetoond. Tijdens de bierfeesten vorig jaar vonden de wetenschappers opgeteld zo'n 1.500 kilogram aan methaan in de lucht boven de site. Dat is zomaar even tien keer meer dan in dezelfde periode door het Amerikaanse Boston werd uitgestoten. In die stad wonen bijna 700.000 mensen.
Schuld van worsten en scheten
De grootste oorzaak van de uitstoot is volgens de wetenschappers de machines die gebruikt worden om het eten klaar te maken en de tenten te verwarmen. Door de lekken en de onvolledige verbranding in die apparaten, komt er heel wat methaan vrij. Iets minder dan een tiende van de productie is te wijten aan de aanwezigen op het festival, meldt The Guardian. We stootten het gas namelijk ook uit als we een windje of een boer laten.
Na koolstofdioxide is methaan het meest schadelijke gas voor de ozonlaag dat uitgestoten wordt door menselijke activiteit. Het verdwijnt sneller, maar warmt de atmosfeer ook sneller op. Methaan zou verantwoordelijk zijn voor 20% van de opwarming van onze planeet door uitlaatgassen sinds 1750.
Het Oktoberfest in München is een immens groot evenement dat elk jaar 6 miljoen mensen naar de Duitse stad lokt. Daar doen ze zich te goed aan 7 miljoen liter bier, 100.000 liter wijn, een half miljoen kippen en een kwart miljoen worsten. Jia Chen, specialist in de uitstoot van broeikasgassen in stedelijke omgevingen, roept op om grote events zoals Oktoberfest mee te nemen in berekeningen van de jaarlijkse uitstoot. Ze hoopt ook dat het onderzoek festivals kan aanzetten om hun methaanproductie te verminderen.