Michael Godfrey, een Australische student landbouwkunde aan de University of Queensland, heeft een drone ontworpen die insecten loslaat op geplaagde gewassen.
Het idee kwam er naar aanleiding van de infectie 'Spint' die in Australië vaak voorkomt. Spint is een plaag die gekenmerkt wordt door mijten die plantencellen leegzuigen en zo de oogst verpesten. Het is voor veel boeren een doorn in het oog. Maar gelukkig bestaat er een oplossing voor dit probleem. De plaag kent vijanden, namelijk een mijt genaamd Neoseiulus Californicus. Deze mijt staat erom bekend verschillende schadelijke dieren op te eten. Ze worden ook wel 'roofmijten' genoemd.
Omdat het moeilijk is om tussen groeiend koren te lopen en zelf zakjes insecten uit te strooien, bouwde Godfrey een drone met aan de onderkant een bakje vol roofmijten. Door de drone over de geïnfecteerde gewassen te laten vliegen, kunnen de vliegende reddertjes vrijgelaten worden. Het is vergelijkbaar met een strooiwagen die zout op de baan of strooit. De drone wordt door een mens bestuurd vanop de grond.
Het ontwerp is nog niet helemaal af. Er moeten nog enkele kleine dingen aan aangepast worden. Zo verklaart Godfrey dat het niet altijd even makkelijk is om de juiste hoeveelheid insecten los te laten.
Bovendien is het ook nog niet zeker of het wel volledig zal werken. Een opvolging van de gewassen nadat de insecten erop losgelaten worden, zal meer duidelijkheid geven.