Drie doden bij treinongeval

Drie doden bij treinongeval

Het drama had plaats zondagavond, enkele minuten na 23 uur, tussen de stations van Flémalle-Haute en Hoei op de lijn tussen Luik en Namen. Een passagierstrein reed achteraan in op een goederentrein, die op hetzelfde spoor stilstond. De klap was enorm. In totaal raakten drie wagons ontspoord. Van de eerste twee wagons van de passagierstrein was de eerste volledig gekanteld en verhakkeld, de tweede slechts gedeeltelijk. Bij de goederentrein, die kalksteen vervoerde, schoof enkel het laatste deel van de sporen.

Treinbestuurder en passagiers

Kort na het ongeval werd duidelijk dat er minstens drie doden te betreuren vielen. Eén slachtoffer is ondertussen al geïdentificeerd. Het gaat om de 43-jarige treinbestuurder Marc De Geyter. De twee andere overledenen zijn nog onbekend, al gaat het waarschijnlijk om passagiers. Negen andere inzittenden raakten gewond. In totaal zaten ongeveer veertig mensen op de trein. Onder hen vooral veel studenten die op weg waren naar hun kot in Luik.

Impact bliksem wordt onderzocht

Het is voorlopig nog onduidelijk wat de oorzaak van de botsing was. Het parket in Luik opende een gerechtelijk onderzoek naar "onvrijwillige slagen en verwondingen en met de dood tot gevolg" en stelde onderzoekers en experts aan om de plaats van het ongeval was.

De passagierstrein was zeker uitgerust met een automatisch remsysteem, liet NMBS-woordvoerder Bart Crols weten. "Van zodra een trein een rood seinlicht te snel nadert of het overschrijdt, treedt het systeem in werking."

Eerder op de dag ondervond het traject problemen door een blikseminslag op één van de technische installaties in de buurt. Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, bevestigt de inslag, maar spreekt zich niet uit over een verband. "Dat wordt meegenomen in het onderzoek. Bovendien is het systeem zo opgevat dat de veiligheid gegarandeerd blijft." Bij een blikseminslag moeten de treinen normaal automatisch tot stilstand komen of hun snelheid verminderen.

Reacties

 Koning Filip zal samen met eerste minister Charles Michel en de minister van Mobiliteit, François Bellot, in de namiddag de plek van het treinongeval in Saint-Georges-sur-Meuse bezoeken. De premier betuigde op Twitter zijn medeleven aan de families en nabestaanden van de slachtoffers van het treinongeval in Hermalle-sous-Huy. Michel wenst de gewonde slachtoffers spoedig beterschap en wil dat er volledige klaarheid komt over de omstandigheden van het ongeval. Hij bedankt de hulpdiensten en de lokale besturen voor hun snelle en efficiënte optreden na het ongeval.

Ook tal van andere politici, onder wie de vicepremiers Kris Peeters, Didier Reynders en Jan Jambon, Vlaams minister-president Geert Bourgeois en tal van partijvoorzitters hebben via sociale media al hun medeleven betuigd.

Toutes mes condoléances aux familles et proches des victimes de l'accident de train à Hermalle-sous-Huy. Prompt rétablissement aux blessés.

— Charles Michel (@CharlesMichel) 6 juni 2016

Diep medeleven aan families en vrienden van de slachtoffers bij het zwaar treinongeluk in #HermallesousHuy. Alle moed aan de hulpdiensten.

— Kris Peeters (@peeters_kris1) 6 juni 2016

ik denk aan de slachtoffers van het treinongeval in #HermallesousHuy. Mijn medeleven aan hun families en vrienden

— didier reynders (@dreynders) 6 juni 2016

Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden van het treinongeval in Hermalle-sous-Huy. Dank aan de hulpdiensten voor hun werk.

— Jan Jambon (@JanJambon) 6 juni 2016