Naar aanleiding van de week van de allergie nemen we dit fenomeen, dat meer en meer Belgen treft, onder de loep. We beginnen met de meest voorkomende soort allergenen, die aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken.
Een allergeen is een stof die een allergische reactie veroorzaakt. Er bestaan drie soorten: chemische allergenen (aspirine, nikkel, chroom, formaline, latex), voedingsallergenen (pinda's, eieren, melk) en luchtallergenen (mijten, pollen, schimmels, huisdierharen).
Vandaag focussen we op de laatste soort. Pollen, stof en haren van huisdieren zijn trouwens de meest voorkomende allergietriggers.
Dierlijke allergenen
Harige vrienden in huis, ook al komen ze maar even op bezoek, kunnen een allergie veroorzaken. Honden en katten produceren minuscule atmosferische deeltjes, zogenaamde dierlijke huidschilfers'. Wie een dier in huis heeft, ademt die haren en huidschilfers onvermijdelijk in. Slecht geventileerde ruimtes of vloeren die bedekt zijn met een tapijt, maken het alleen maar erger.
Een allergie voor kattenhaar is de meest voorkomende. Die kan starten na enkele weken of maanden, maar ook plots bij de komst van een tweede of derde kat, terwijl er vroeger geen symptomen waren. Haar en huidschilfers van honden veroorzaken minder vaak allergieën, maar de symptomen zijn wel heviger. Pluimen van vogels veroorzaken zelden een allergie.
Boompollen
Boompollen zijn seizoensallergenen, die slechts op bepaalde momenten vooral in de lente - in de lucht hangen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen pollen niet alleen op het platteland voor. Ze vliegen ook rond in de stad, zelfs al zijn daar veel minder bomen en planten. Dit jaar is het pollenseizoen in België half januari gestart, toen de els en hazelaar waarvan de allergene kracht als gemiddeld' beschouwd wordt - begonnen te bloeien. De bestuivingsperiode strekt zich uit over een lange periode van januari tot september en is zeer variabel, afhankelijk van de soort. Boompollen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de gevallen van allergische rinitis.
Binnenhuisallergenen
Denk je dat de lucht in huis minder vervuild is dan buiten? Mis! De binnenomgeving is vijf tot tien keer vervuilder dan die buiten. In afgesloten ruimtes kunnen allergenen zoals huisstofmijt, dierenhaar en schimmels allergische reacties veroorzaken. Mijten zijn naar schatting verantwoordelijk voor 30 tot 45% van de luchtwegallergieën. Deze neefjes van de spinnenfamilie, die onzichtbaar zijn voor het blote oog, zijn vooral dol op knusse plekken zoals dekens, tapijten, vloerkleden, gordijnen en bankhoezen. Van de 50.000 mijtsoorten op de planeet is iets minder dan een vijftigtal allergeen voor de mens.
Naast deze allergenen zijn er ook nog de dagelijkse huishoudelijke vervuilers' zoals tabak, schoonmaakmiddelen, deodorants of geurkaarsen. Die verzwakken de gebruikers en verhogen het risico op het ontwikkelen van allergische symptomen.