De studie van onderzoekers aan de Universiteit van Texas bekeek hoe het sociale leven van de Amerikanen veranderde door de innovaties die sinds 2003 in ons leven zijn gekomen. Het opvallende resultaat was dat de Amerikaanse bevolking in 2012 gemiddeld 7,8 dagen meer thuis zat dan in 2003.
Nooit file in de zetel
Dat komt omdat we steeds meer vanuit onze zetel kunnen doen. Shoppen doen we online, eten bestellen gaat via een app en van thuis uit werken is ook al ingeburgerd. We zijn dus ook minder onderweg naar de winkel of het kantoor. Daardoor besparen we de energie die we normaal gezien gebruikten om te pendelen of onze kantoorgebouwen te verwarmen, stelt het onderzoek dat gepubliceerd werd op Joule. In totaal werd er 1,8% van de totaal verbruikte energie bespaard.
De verandering is het grootst in de leeftijdsgroep tussen 18 en 24 jaar. Die jongeren blijven gemiddeld 14 dagen meer thuis. Maar, het onderzoek heeft geen rekening gehouden met de energie die bijvoorbeeld de servers van Netflix nodig hebben. Eric Williams, die duurzaamheid doceert aan het Rochester Institute of Technology, berekende dat die dienst nu ongeveer 70% van de bandbreedte gebruikt.