Dodelijke schietpartij treft tramgebruikers in Utrecht

Dodelijke schietpartij treft tramgebruikers in Utrecht

Rond 10.45 uur opende iemand het vuur op een tram in Utrecht. Er heerste lang veel onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Premier Mark Rutte sprak tijdens een korte persconferentie over "mogelijk doden", maar van Zanen had het kort daarna over drie doden en negen gewonden. Dat deelde hij mee in een video, verspreid op de sociale media. Dat cijfer werd later bijgesteld.

Klopjacht

Zeker één dader kon vluchten, «mogelijk in een auto». Het zou gaan om een rode Renault Clio. Volgens de politie werd er voor de schietpartij zo'n model buitgemaakt bij een carjacking. De wagen is later enkele kilometers verder aangetroffen. Er volgde een klopjacht van enkele uren. De politie was op zoek naar de 37-jarige Gökmen Tanis, die geboren is in Turkije.

De vermoedelijke dader Gökmen Tanis

Aan de inwoners in Utrecht werd gevraagd om binnen te blijven. De plaats van het incident, in wijk Kanaleneiland, werd in een wijde omgeving afgezet en het tramverkeer in de Nederlandse stad werd stilgelegd. Pas om 23 uur maandagavond werd het onderzoek ter plaatse afgerond. De tram werd verplaatst en het plein ging terug open voor het verkeer. Aan de grens met Duitsland vonden controles plaats. Zo hield de politie naderende voertuigen in het oog en haalde ze verdachte voertuigen uit het verkeer. In de loop van de avond werden nog twee andere verdachten opgepakt. Een van hen zou volgens de politie betrokken geweest zijn bij de schietpartij, van de andere is niets bekend.

Terroristisch motief?

Op een persconferentie van politie, justitie en de gemeente werd in de vooravond bekendgemaakt dat de hoofdverdachte opgepakt was. De autoriteiten houden rekening met een mogelijk terroristisch motief, al wordt een privésituatie niet uitgesloten.

Het dreigingsniveau werd voor de hele provincie Utrecht even opgetrokken naar niveau 5, het hoogst mogelijke niveau. Na de aanhouding van de verdachte werd het dreigingsniveau verlaagd naar niveau 4, zoals in de rest van het land van kracht is. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag.

"Alle kenmerken van een aanslag"

De schietpartij had volgens premier Mark Rutte «in alle opzichten de kenmerken van een aanslag». Dat mensen in een tram onder vuur werden genomen, kent volgens het kabinet «geen precedent in Nederland». Of de dader nu handelde uit terroristische of persoonlijke motieven, maakt volgens Rutte niets uit. «Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is», klonk het.