Hoewel de ruimte al miljoenen jaren bestaat, is het onmogelijk om elke nieuwe ontdekking te ontrafelen. Wetenschappers zijn desondanks dag en nacht bezig om deze mysteries op te lossen.
Werk in de ruimte
Het is sinds het jaar 2000 mogelijk om te 'wonen' in de ruimte. Het zijn vooral astronauten van het ISS (International Space Station) die dit doen. Het USS is een ruimtestation dat in een baan om de aarde draait. Hier werken verschillende landen aan mee, en er worden voornamelijk onderzoeken uitgevoerd.
Absolute stilte in de ruimte
In de ruimte is er geen enkele mogelijkheid om iets te horen, het is er namelijk doodstil. Geluid ontstaat door trillingen van de lucht die tegen je trommelvlies komen. Maar in de ruimte is er geen lucht, hierdoor kunnen de trillingen zich niet voortplanten. Dit zorgt ervoor dat je niks hoort in de ruimte.
De maan heeft geen dark side
Je hebt het vast wel eens gehoord, de achterkant van de maan is volgens sommigen altijd donker. Helaas blijkt dit niet waar te zijn: beide kanten van de maan ontvangen dezelfde hoeveelheid zonlicht. De maan heeft evenveel tijd nodig om één keer rond de aarde te draaien en om haar eigen as. Dit is de reden waarom wij vanaf de aarde altijd dezelfde kant van de maan zien.
Vier je verjaardag bijna elke dag op Venus
Op aarde vieren we verjaardagen om de 365 dagen: dat is namelijk de tijd die onze planeet nodig heeft om een rondje rond de zon te cirkelen. Als je gek bent op verjaardagsfeestjes dan is Venus een planeet voor jou! Deze draait op 225 dagen rond de zon en op 243 dagen rond zijn eigen as. Goed nieuws: dit betekent dus dat je op Venus om de dag jarig bent!
De zon is niet wat het lijkt
Kleurde je gedurende heel je jeugd de zon in het geel? Dit blijkt slechts deels waar te zijn. De zon bestaat uit een spectrum van verschillende kleuren: geel, rood, oranje, groen, blauw, indigo en violet. Als je deze met elkaar mengt, dan krijg je wit. En wit is namelijk de echte kleur van de zon.