1. Meer dan 60 soorten
Doorgaans worden arabica- en robustabonen gebruikt, hoewel er meer dan 60 koffiesoorten bestaan. Arabica bevat 1% cafeïne, terwijl robusta een gehalte heeft van 2%.
2. Blends versus Single Origin
De koffie in je kop is vaak afkomstig van een bonenmix uit verschillende landen. Komen de bonen uit één enkel land, dan heet de koffie een single origin.
3. Honderd procent bitter
Op dit moment kun je alleen koffie van 100% arabica kopen. Door het hogere cafeïnegehalte van de robustaboon worden er geen 100% robustakoffies verkocht, die zijn namelijk te bitter om te drinken.
4. Strafste koffie
Filterkoffie bevat meer cafeïne dan een espresso. De intensiteit van koffie heeft niets te maken met cafeïne, maar wordt bepaald door de branding van de boon en de doorlooptijd van het water.
5. Zo gebrand
Het branden van koffie duurt niet langer dan tien minuten. Lichtere koffie vraagt slechts vijf minuten. Straffere koffie laat je het best 15 minuten branden.
6. Aroma's
Koffie heeft geen smaak, maar een aroma. Er drie aromafamilies: bloemig/fruitig, intens en gebalanceerd. Welke aroma's er in een koffie zitten, hangt af van oorsprong van de koffie. Zo is Indische koffie nogal kruidig en bevat koffie uit Colombia bloemige tonen.
Foto Pixabay