Papier is traditioneel gemaakt uit vezels van planten. Die absorberen water en zijn bovendien brandbaar. Daarom gebruikte professor Zhu Yingjie en zijn team minuscuul klein draden uit hydroxyapatiet, een soort calcium die in dierlijke beenderen en tanden aanwezig is.
Dankzij dat materiaal is het papier bestand tegen zowel vuur als water. Zo blijft het papier intact bij temperaturen tot 200 graden Celsius en stoot het water af. Volgens professor Yingjie zijn die twee eigenschappen nooit eerder gecombineerd in papier. Het is zelfs mogelijk om het papier te wassen met water, zonder de opschriften weg te vagen.
Hoewel papier ten dode lijkt opgeschreven door de digitale revolutie, kan dit medium nog nuttig blijken. "Het papier kan nuttig zijn om belangrijke documenten eeuwenlang te bewaren, zonder dat we ons ooit zorgen moeten maken voor vuur of water", aldus Yingjie bij South China Morning Post. Dat is iets dat harde schijven voorlopig niet gegarandeerd kunnen beloven.
Het papier zou maar "enkele yuan" meer kosten dan normaal papier. De onderzoekers vragen momenteel patenten aan voor hun uitvinding en hopen het over drie jaar op de markt te kunnen brengen.
https://www.youtube.com/watch?v=w-HjEqSgsr0