Maar hoe zit het nu net met de details? Wat moet je invullen, waar kan je terecht en hoe wordt de informatie gebruikt? Wij zetten de details voor jou op een rijtje.
"De maatregel is een uitbreiding van de procedure die al verschillende jaren voor luchtreizigers geldt. Passagiers die aankomen uit gebieden waar een epidemie dreigt, moeten een formulier met verschillende gegevens invullen. Het doel is om snel contact op te kunnen nemen als iemand die ziek is, bijvoorbeeld door ebola, in een vliegtuig zit", aldus Gino Claes, adviseur aan de FOD Volksgezondheid, tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.
In deze gevallen moet je het formulier invullen
Als je van plan bent naar België te reizen of naar België terug te keren na een verblijf in het buitenland, moet je:
- Het laatste reisadvies lezen.
Dit formulier moet ingevuld worden door:
- Iedereen die met het vliegtuig of per boot naar België reist.
- Alle andere personen die naar België reizen, behalve wanneer ze minder dan 48 uur in België blijven of wanneer ze naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.
Hoe werkt het?
Het online formulier moet binnen de 48 uur voor je terugkeer naar België worden ingevuld. Het invullen duurt maar een paar minuten. Eenmaal voltooid, ontvang je een QR-validatiecode per e-mail. Dit is het bewijs dat je het formulier correct hebt ingevuld. Voor reizigers die met het vliegtuig terugkeren: deze QR-code moet op het moment van instappen worden getoond.
Elke persoon die met het vliegtuig of een boot naar België komt moet het formulier invullen. Mensen die met een ander vervoermiddel (bus, auto, trein, enz.) naar België komen dienen het formulier in te vullen wanneer ze meer dan 48 uur in het buitenland hebben doorgebracht vóór hun aankomst in België EN meer dan 48 uur in België wensen te blijven. Kinderen onder de 16 jaar staan geregistreerd in het formulier van hun ouders. Kinderen zonder begeleiding moeten hun eigen formulier invullen of op voorhand laten invullen door een geautoriseerde volwassene.
Als je in België aankomt en je wordt erkend als een risicoprofiel (terugkomend uit een rode zone), ontvang je een SMS met de vraag om je te isoleren en contact op te nemen met een arts. De arts zal je vertellen waar je een test moet uitvoeren. Je ontvangt automatisch een tweede SMS met een ticket waarmee je deze test kunt uitvoeren. Deze isolatie en test zijn verplicht als je van een rode zone komt. Als de test positief is zal de regionale gezondheidsdienst contact met je opnemen en zal er een contactonderzoek worden opgestart.
Als een passagier die met een vliegtuig, trein, boot, bus terug naar België is gereisd na aankomst positief test op COVID-19, zullen de contactgegevens van alle medereizigers worden overgemaakt aan de bevoegde regionale overheid (in België) of naar de nationale overheid (voor passagiers uit andere landen). Op basis van deze gegevens zal een contactonderzoek worden opgestart.
Waarom moet ik het formulier invullen als ik terugkom uit een groene zone?
Omdat de situatie van dag tot dag verandert. Door het invullen van dit formulier kan je direct en officieel op de hoogte worden gebracht als de zone waarin je verbleef rood is geworden. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om jezelf en je omgeving te beschermen. Als je met het openbaar vervoer reist, kan je op basis van de informatie op het formulier ook gewaarschuwd worden als een medereiziger passagier positief test op het COVID-19 virus.
Je kan het formulier hier vinden. Het Public Health Passenger Locator Form is beschikbaar in de drie nationale talen.