Stel je voor: in plaats van stiekeme vergaderingen houden met je baas waarin je lobbyt voor meer loon, ga je rond bij je collega's met de vraag welk bedrag je zou moeten verdienen. Dat is hoe ze werken bij Smarkets. Het Londens gokbedrijf houdt er een apart loonsysteem op na, maar zegt dat het de gelijkheid op werkvloer bevordert.
Concreet kan je voor loonsverhoging vragen als het akkoord hebt van vijf collega's over je nieuwe verloning. Hoeveel dat is, moet je zelf met de collega's afspreken. Daarna volgen enkele gesprekken en wordt het voorgestelde bedrag vergeleken met gelijkaardige gegevens uit de sector. Als dat allemaal afgerond is, wordt de uiteindelijke loonsverhoging bepaald.
Leg het maar uit aan de collega's
Is de werknemer niet tevreden met het nieuwe loon, dan kan die er zelf voor kiezen om zichzelf toch meer te laten verdienen. Maar dan moet hij of zij bereid zijn om misnoegde collega's te woord te staan, want bij Smarkets zijn alle lonen voor iedereen bekend. "Zo houden we de verloning binnen ons bedrijf eerlijk", zegt Susana Pinto aan France 24. Zij coördineert de aanpassing van de loonbriefjes in het bedrijf.
Volgens Smarkets is het nieuwe systeem ook goed voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Dat is de laatste tijd een hot topic over het Kanaal nadat bleek dat van de 14 best betaalde mensen bij de openbare omroep BBC er 12 mannen waren. "Het is heel duidelijk hoeveel de vrouwen en mannen hier verdienen", stelt software-ingenieur Caglar Senel. "Het is dus zeker hulpzaam."