Het avondeten blijft hét moment voor Belgische ouders om met hun kinderen te communiceren. Eten maakt de tongen los. De veilige setting en het klankbord die andere gezinsleden vormen, openen bovendien de deur naar diepere gesprekken. Zo blijkt dat Belgische gezinnen aan tafel het liefst over hun persoonlijke problemen praten (39%). Daarnaast blijft school of werk (38,5%) bijna even populair, wat nog belangrijker is nu ouders en kinderen weer worden meegesleept in hun drukke werk- en schoolleven. Vrienden en familie slepen de bronzen medaille in de wacht met (36%) en tot slot lachen en ontspannen Belgische gezinnen ook duidelijk graag samen. Grapjes (30%) en TV/film (30%) sluiten de populairste rij dan ook in eer af.
51 procent van de Belgische ouders zegt dat het moment van avondeten hen tot betere luisteraars maakt. Dat staat in evenrededige verhouding tot het feit dat ze dan ook de meeste updates krijgen van hun kroost (58%).
Nieuwsgierige vragen
Kinderen zijn over het algemeen erg nieuwsgierig en stellen de hele dag door vragen. Ook tijdens het avondeten, zo blijkt uit het onderzoek. Ze vragen regelmatig waar eten vandaan komt (45%) en waar het van gemaakt wordt (50%). Ouders staan anderzijds regelmatig (44%) met hun mond vol tanden als kinderen dergelijke vragen stellen. Volgens de meeste ouders zijn de dagelijkse diners leerzaam, want 35 procent zegt meer over voeding te leren dankzij de nieuwsgierige vragen van hun kinderen.
Aan tafel met de smartphone
De smartphone is niet meer weg te denken en ook tijdens het avondeten speelt deze een rol. Niet alleen grijpt meer dan een kwart (29%) van de ouders naar de smartphone om het antwoord op een vraag te vinden, het zorgt ook voor vermaak tijdens het diner. Bijna een derde (32%) van de kinderen vindt het leuk om video’s of andere social media-content aan tafel te laten zien. Meer dan de helft van de ouders (54%) raakt zo op de hoogte van de laatste trends dankzij hun kroost.