Op basis van gegevens van de Verenigde Naties, de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Bloomberg een lijst samengesteld met daarop het percentage dat de verschillende landen scoren op vlak van gezondheid. Die score werd berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals onder andere de levensverwachting, de doodsoorzaken, rokersaantallen, gemiddeld cholesterolgehalte en of de bevolking gevaccineerd is tegen bepaalde ziektes.
Singapore staat op nummer één met een score van 89,45%. Italië volgt met 89,07% en Australië bekleedt de derde plaats met 88,33%. België staat met 77,48% op de twintigste plaats. Onze buurlanden doen het ook goed op het vlak van gezondheid. Zo staat Frankrijk op de 13de plaats, Duitsland op plaats nummer tien en Nederland is zelfs het achtste gezondste land. In de top 20 zijn er echter geen Noord- of Zuid-Amerikaanse landen te bespeuren.
De minst gezonde landen in de wereld bevinden zich vooral in Afrika, met Swaziland, Lesotho en de Democratische Republiek Congo in de top 3.
De onderzoekers benadrukken dat de term 'gezondheid' openstaat voor interpretatie, maar dat zij gekozen hebben om 'gezondheid' eerder als 'levensverwachting' te definiëren. Als de studie meer gefocust had op 'levenskwaliteit', dan zouden landen met een lager inkomen hoger scoren wat gezondheid betreft.
De meest gezonde landen ter wereld:
1. Singapore
2. Italië
3. Australië
4. Zwitserland
5. Japan
6. Israël
7. Spanje
8. Nederland
9. Zweden
10. Duitsland
De minst gezonde landen ter wereld:
1. Swaziland
2. Lesotho
3. Democratische Republiek Congo
4. Tsjaad
5. Mozambique
6. Burundi
7. Malawi
8. Angola
9. Uganda
10. Kameroen
Foto Commons Wikimedia