De mensen die voor de stad Göteborg in Zweden werken, worden proefkonijnen voor een initiatief dat als muziek in de oren zal klinken bij de meeste mensen. Zij zullen een tijdje zes uur per dag werken in plaats van zeven, voor hetzelfde loon. De Zweden hopen dat de werknemers zo minder ziek en productiever zullen zijn, wat Zweden uiteindelijk geld zou besparen.
Mats Pilhem, de adjunct-burgemeester van Göteborg van de Linkse Partij, vindt dat het tijd is dat ze deze maatregel uitproberen. Hij legt uit dat twee verschillende departementen in een gemeentehuis als proefkonijn dienen. Een departement zal zes uur werken, het andere zeven uur en alle werknemers zullen hetzelfde loon ontvangen.
Nadien zullen ze beide groepen vergelijken. Pilhem hoopt dat de werknemers die slechts zes uur moeten werken zich nadien fysiek en mentaal beter voelen en dat zij minder dagen hebben gepakt voor ziekte. Hij hoopt ook dat er zo meer jobs ontstaan en dat iedereen efficiënter de taken uitvoert. Bijvoorbeeld, in de zorgsector liggen de problemen volgens hem niet bij een personeelstekort, maar bij het feit dat de werknemers te lange shiften moeten draaien en zo minder efficiënt werken. Een autofabriek in Göteburg experimenteerde eerder al met een werkdag van zes uur en blijkbaar waren de resultaten bemoedigend.
Niet iedereen is even tevreden over het initiatief. Volgens Maria Rydén van de Gematigde Partij, die ook in de gemeenteraad zetelt, is dit een populistische streek met de aankomende verkiezingen in Zweden. Volgens haar zal er niets veranderen aan de kwaliteit van het werk.
Volgens Pilhem werken ze al langer aan het plan en is het toeval dat het zo dicht voor de verkiezingen valt.
Het is niet de eerste keer dat Zweden een werkdag van zes uur uitprobeert. Eerdere resultaten bleken niet altijd even positief, met ruzie tussen departementen die langer moesten werken en departementen die kort moesten werken en werk dat veel intensiever werd tot gevolg.