Onderzoekers van de universiteit van Londen waren op zoek naar de reden waarom en het moment waarop het penisbot, of baculum, ontstond. Maar tegelijkertijd ontdekten ze ook een hypothese die verklaart waarom de mensenmannetjes niet altijd iets hards hebben hangen in hun broek, in tegenstelling tot de toch verwanten chimpansees of bonobo's. De verklaring zou bij het trouwe seksleven van de mens liggen.
Tegenwoordig is de mens grotendeels monogaam. In de westerse wereld wordt algemeen aanvaard dat seksuele relaties tussen twee personen blijven. Op plaatsen waar polygamie wel sociaal aanvaard is, is het meestal een man die meerdere vrouwen heeft. Daarom heeft een mannelijke mens over het algemeen niet veel concurrentie eens hij in een relatie zit.
Concurrentiestrijd tussen alfamannetjes
Daarom zou een bot in de penis overbodig zijn geworden. Die botten zijn vooral handig als er lang een erectie moet aangehouden worden. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat een mannetje lang kan blijven doorgaan, zodat hij er zeker van is dat zijn zaad genoeg tijd krijgt om de eitjes van een vrouwtje te bereiken, voor een concurrent zijn kans grijpt.
Als we het bot niet echt nodig hadden, moet er een reden zijn geweest waarom het door natuurlijke selectie is verdwenen. De onderzoekers vermoeden daarom dat het ook enkele nadelen met zich meebracht, maar konden nog niet bepalen wat die waren.