Dit is de keuken van toekomst

Dit is de keuken van toekomst

Over tien jaar zal de wereld er heel anders uitzien. Er zullen 9 miljard mensen zijn en dat betekent dat er onder andere waterschaarste, voedselschaarste en minder woonplek is. Ikea vroeg zich af wat die veranderende wereld betekent voor ons, voor het ontwerp van onze keukens en voor de mensen die ze maken. Hoe zullen we in staat zijn om duurzaam te leven thuis?

Om dat uit te vinden, werkte Ikea samen met IDEO en design studenten van de School of Industrial Design aan de Ingvar Kamprad Design Centre en de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven.

Na een samenwerking van 18 maanden, stelde Ikea Temporary de Concept Kitchen 2025 voor tijdens een tentoonstelling in Milaan.

Multifunctionele kooktafel

De minder ervaren kok krijgt dankzij de camera en projector boven het werkblad handig snijadvies. Er worden lijnen geprojecteerd en bewegingen getoond waarmee je een bepaalde groente het beste kan snijden. De tafel kan ook kooksessies opnemen en delen via het internet.

Volgens Ikea zal het tafelblad zelf pannen kunnen verwarmen. In het houten werkblad zitten namelijk inductiespoelen verwerkt die speciale pannen kunnen verwarmen door een dun laagje hout heen. Het midden van de tafel zal het heetst worden. Aan de randen vind je koelere gedeelten voor ingrediënten die minder hard hoeven koken of bakken.

Ikea wil naast verwarmen ook zorgen dat groenten of vlees gekoeld kan worden terwijl ze op het aanrecht staan. Of het werkblad op dezelfde plekken kan koelen en verwarmen, maakte de meubelgigant niet duidelijk. Het gaat immers om de voorstelling van een concept. Dat wil zeggen dat veel van de technologische aspecten nog niet werken.

De kooktafel zal ook gebruikt kunnen worden om koffie warm te houden en Ikea wil zelfs zo ver gaan dat je er ook je smartphone kan opladen.

Recycling is de toekomst

Met energie moeten we zuinig zijn en ook daar heeft Ikea aan gedacht. De koelkast uit de Concept Kitchen 2025 lijkt in het niets op het apparaat dat we nu kennen. De koelkast zal bestaan uit losse planken die producten individueel koelen. Dankzij RFID-chips weet de koelkast welke temperatuur het best is om een bepaald product te bewaren. Het Zweedse bedrijf zet naast zuinig omspringen met energie ook hoog in op recyclen en de Concept Kitchen 2025 is daar dan ook volledig naar ingericht.

Organisch afval spoel je door de gootsteen waarna het afval in het compostsysteem terecht komt. Eerst wordt het water aan het afval onttrokken, waarna het afval gecomprimeerd wordt tot een droge, reukloze 'puck'. Deze 'pucks' kunnen opgepikt worden door de afvaldienst van de gemeente. Het afvalwater wordt niet verspild, want het kan veilig gebruikt worden om onze kamerplanten mee te voeden.

Anorganisch afval wordt gescheiden volgens materiaal. Het blik, glas of plastic wordt verpletterd, gescand om te bepalen waarvan het exact gemaakt is en daarna vacuum verpakt en verzegeld in een buis. Op het etiket staat wat we hebben weggegooid en hoe we het in de toekomst kunnen gebruiken. Afhankelijk van hoe verspillend je bent geweest, ontvang je een bonus of wordt er automatisch geld van je rekening gehaald.

https://vimeo.com/120461844