Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om tinnitus aan te pakken. Een apparaat, genaamd de 'Mutebutton', stimuleert onze tong en helpt zo de hersenen om het volume van het suizen te verminderen.
Tinnitus is een aandoening van het gehoor, waarbij je geluiden hoort die de omgeving niet kan opmerken. De geluiden die te horen zijn, zijn meestal sis-, fluit- of pieptonen. Vooral wanneer er stilte heerst in de omgeving, kan tinnitus heel storend zijn.
De Mutebutton bestaat uit een hoofdtelefoon en een klein toestel dat op onze tong zit. Waarom de tong? Omdat de zenuwen in onze tong in verbinding staan met onze hersenen en voornamelijk met ons gehoor.
Samen met de stimulatie van de tong wordt een mix van muziek en natuurgeluiden gespeeld door de koptelefoon. Aan de hand van milde stroomstoten worden deze twee zaken op elkaar afgestemd. De tong wordt dus gestimuleerd op het ritme van de muziek. Zo komen echte en valse geluiden met elkaar in contact.
Het idee erachter is dat het brein het volume van de zogenaamde 'fantoomgeluiden' naar beneden brengt. Het brein wordt getraind om dat zelf onder controle te krijgen. Of beter: het brein leert een onderscheid maken tussen echte en valse geluiden.
Een test bij zestig mensen die al langer dan zes maanden last hebben van tinnitus, doet vermoeden dat de stimulatie de kracht van de geluiden met ongeveer veertig procent kan verminderen. Het apparaat tien weken lang elke dag een halfuur laten werken, zou de beste manier zijn om de aandoening te verhelpen.
Wanneer het apparaat op de markt komt, is niet zeker. Eerst is verder onderzoek nodig. "We verwelkomen nieuw onderzoek, want de mechanismen achter de aandoening zijn nog niet voldoende gekend en meer experimenten zijn nodig om de effectiviteit van behandeling te meten", stelt audiologe Louise Hart.