We botsen stilaan op de grenzen van ons vermogen om informatie te verwerken, zo blijkt uit Digimeter, de jaarlijkse studie over het mediagebruik in Vlaanderen. Onderzoekscentrum iMinds bevroeg 2.182 Vlamingen over hun bezit en gebruik van media. Eén op de drie ondervraagden besteedt meer dan drie uur per dag aan de smartphone, en ook diensten als Netflix, WhatsApp of Skype nemen een steeds belangrijkere plaats in het leven in. "Nieuwe trends komen niet in de plaats van iets anders", stelt Lieven De Marez, professor innovatie-onderzoek aan de UGent. "Netflix komt bovenop de traditionele tv, WhatsApp bovenop de sms'jes die we al stuurden. Dat duurt in totaal enkele uren per dag."
Het overmatig gebruik van digitale media brengt een nieuw fenomeen met zich mee. "Ik merk de kiemen van een soort digibesitas'", waarschuwt De Marez. Vooral de millennials' of digital natives - late twintigers en jonge dertigers die in een digitale omgeving zijn opgegroeid - zouden daarvoor kwetsbaar zijn. "Als student hadden ze tijd voor al die dingen, maar nu hebben ze werk en kindjes. Ze willen die gewoontes wel behouden, maar het lukt hen niet meer."
Als tegenreactie ontstaat er een soort zelfregulering, zoals studeren in een bibliotheek of de smartphone op zak houden in het restaurant.
Foto Pixabay