Doelstellingen van een autovrije zondag zijn gezondere lucht, meer rust en ruimte en veiliger verkeer. Luchtvervuiling zou, enkel in Europa, jaarlijks 800.000 vroegtijdige overlijdens veroorzaken. En ze verkort de levensverwachting van de Europeanen gemiddeld met twee jaar. Het evenement wil de burger daarnaast de gelegenheid bieden om duurzame vervoersmiddelen te testen, zoals elektrische fietsen en e-steps, en om meer te leren over deelmobiliteit en openbaar vervoer. Zo verlaagt bijvoorbeeld Blue-Bike dit jaar op 22 september zijn tarieven en kost een Blue-Bike lenen op alle locaties slechts 1,15 euro voor een rit van maximaal 24 uur.
Brussel
Het hele Brusselse grondgebied wordt zondag autovrij gemaakt van 10 tot 19 uur. Ook elders in Europa worden autovrije zondagen georganiseerd, met als blikvangers dit jaar Parijs, als grootste autovrije zone voor één dag ter wereld, en Londen, met zijn eerste autovrije zondag ooit.
Vlaanderen
Dit jaar organiseren 49 steden en gemeenten in Vlaanderen, waaronder voor het eerst alle 13 Vlaamse centrumsteden, een autoloze zondag. In de meeste gevallen is dat op 22 september. Er zijn autovrije gebieden in Aalst, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Boechout, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Genk, Gent, Gingelom, Haacht, Haaltert, Ham, Hamme, Herzele, Ieper, Kortrijk, Mechelen, Melle, Merelbeke, Nijlen, Ninove, Oostende, Ranst, Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Veurne, Vilvoorde, Wemmel, Wijnegem, Zelzate en Zottegem.