Non-wat?
Iemand die zich non-binair noemt, voelt zich niet thuis in de binaire of tweeledige gendercategorieën man of vrouw. Soms uit zich dat in iemands genderexpressie, de manier waarop iemand toont welk gender die zich voelt. Toch is dat niet altijd het geval: je genderidentiteit is dus niet noodzakelijk af te lezen op basis van je uiterlijk. Verder vertaalt je sekse of biologisch geslacht zich ook niet per se in je genderidentiteit of expressie.
also happy #NonBinaryPeoplesDay here's a good explanation on what being nonbinary is pic.twitter.com/pOgqVz1XUb
??open up your heart!?? (@medleyrush) July 14, 2020
Niet alleen 'hij' en 'zij', maar ook 'die'
Voor Engelstaligen is het redelijk natuurlijk om het genderneutrale 'they' of 'them' te gebruiken wanneer je met of over non-binaire personen spreekt. In onze Nederlandse taal spreken we echter constant met mannelijke en vrouwelijke aanspreek- en verwijsvormen. De laatste jaren proberen activisten ook in het Nederlands genderneutrale termen als 'die', 'hen' en 'hun' gangbaar te maken. Toch betekent dat niet dat iedereen die zich non-binair voelt, op die manier aangesproken wilt worden. Moeilijk? Een simpele en korte handleiding vind je in onderstaande Instagrampost!
Niet-binaire celebrities
Voor sommige mensen kan dit alles heel nieuw en onwennig klinken. Toch zijn er al jaren- en zelfs eeuwenlang mensen die zich als niet-binair identificeren. Zo ook heel wat beroemdheden als Sam Smith, Liv Hewson, Jonathan Van Ness, Jill Soloway en Bex Taylor-Klaus. Misschien ontdek je zelfs een van je favoriete artiesten in onderstaand TikTokfilmpje.
Zit je met vragen over gender en/of seksuele voorkeur? Bij Lumi kan je terecht via telefoon, chat of e-mail.