Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego hebben een tijdelijke tatoeage ontworpen die zweet absorbeert en elektronische stroom produceert.
Volgens Phys Org zocht het team van technici oorspronkelijk naar een eenvoudigere methode om lactaat te meten dat aanwezig is in zweet. Ze stopten een lactaatsesensor in een pleister en ze konden zo de hoeveelheid lactaat controleren zonder dat ze bloed moesten nemen van de drager.
Omdat de pleister lactaat meet door het verwijderen van elektronen, besefte het team al snel dat ze een halve batterij hadden ontworpen. Ze hadden alleen nog een kathode of negatief geladen elektrode nodig die de verwijderde elektronen accepteerde om zo een aanzienlijke elektrische stroom te maken.
Ze hebben wel nog veel werk voor de batterij echt functioneel kan zijn. "De huidige productie is niet zo hoog, maar we werken aan een verbeterde versie zodat we kleine elektronische apparaten zouden kunnen voorzien van stroom," vertelt Wenzhao Jia, onderzoeker van de universiteit, aan Phys Org.
Het onderzoek werd vorig jaar gepubliceerd, maar een prototype werd voor het eerst gepresenteerd in een video op de 248e National Meeting & Exposition van de American Chemical Society eerder deze week.