Kersverse ouders uit Denemarken, Duitsland en Japan hebben dan weer geluk, want hun baby's huilen gemiddeld het minst. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Pediatrics.
De onderzoekers namen oudere studies onder de loep die betrekking hadden op 8.700 pasgeborenen en hoe zij zich in de eerste twaalf weken van hun leven gedroegen. Daarbij keken ze of de baby's minstens drie keer per week last hadden van kolieken', waarbij een kindje lange tijd huilt zonder dat de reden duidelijk is. Vooral bij zuigelingen in Groot-Brittannië (28%), Canada (34,1%) en Italië (20,9%) was dat het geval.
Dit onderzoek geeft ons een startpunt om te kijken of de culturen waar er minder wordt geweend het ouderschap anders aanpakken, en of er misschien andere factoren zijn zoals genetica of de zwangerschapservaring die dit beïnvloeden", vertelt hoofdonderzoeker Dieter Wolke, psychologieprofessor aan de University of Warwick.
Troosten
Zo zouden ouders in Denemarken en Duitsland langer wachten om een wenende baby te pakken en te troosten, maar brengen ze wel meer tijd door met hun kinderen. Bij de Britse ouders is dat net omgekeerd.
Gemiddeld gezien weent een baby twee uur per dag tijdens de eerste twee weken, maar dat gehuil neemt nadien sterk af. Zo huilt een zuigeling van twaalf weken dagelijks gemiddeld een uur en tien minuten.
Er waren geen Belgische kinderen bij het onderzoek betrokken.