Chinese wetenschappers van de Southern Medical University in Guangzhou konden vier soorten jobs onderscheiden, die allemaal een verschillend niveau van stress opleveren. Ze hielden daarbij rekening met de controle die werknemers kunnen uitoefenen en de psychologische eisen die een job soms stelt.
- Passieve jobs: jobs met weinig controle en weinig mentale eisen, zoals mijnwerkers en andere handarbeiders.
- 'Low stress' jobs: jobs met hoge controle en weinig mentale eisen, zoals architecten en natuurwetenschappers.
- 'High stress' jobs: jobs met lage controle en veel mentale eisen, zoals obers en verplegers.
- Actieve jobs: jobs met hoge controle en veel mentale eisen, zoals dokters, leraren en ingenieurs.
Uit de studie kwam naar voren dat 'high stress' jobs voor de meeste stress en gezondheidsproblemen zorgen. Zo hebben obers 22% meer kans op een beroerte dan mensen in een 'low stress job'. Bij vrouwen loopt dat zelfs op tot 33%. Daarnaast verzorgen obers zichzelf minder goed en zoeken ze vaker toevlucht tot alcohol en sigaretten.
Architecten, wetenschappers of dokters ervaren daarentegen veel minder stress omdat ze het gevoel hebben dat ze alle touwtjes in handen hebben en dat ze gerespecteerd worden.
"In het verleden is al aangetoond dat stress op de werkvloer samen gaat met lichamelijke problemen en hartziekten", vertelt de Chinese onderzoeker Dingli Xu aan The Independent. "Maar het is ook mogelijk dat een stressvolle job leidt tot heel wat nefaste gewoontes in de vrije tijd. Daarom is er nog meer onderzoek nodig."
Foto AFP/ F. Dufour