Aan alle goede dingen komt een einde. Het is een gezegde dat heel wat toeristen in de bus op weg naar de skioorden aan de lijve zullen ondervinden. De praatpalen, de oranje schaapjes voor de slapeloze passagiers, kenden gisteren namelijk hun laatste werkdag.
Tentoongesteld in museum
Het Agentschap Wegen en Verkeer start vandaag met de ontmanteling van de 1.350 oranje palen. De toestellen worden eerst buiten werking gesteld en afgeplakt. Daarna krijgen ze een nieuwe bestemming toegewezen.
Zo'n 130 zonnepanelen en omvormers, die de praatpalen van stroom voorzien, worden verzameld en verdeeld onder technische scholen. Een tiental palen krijgt een mooi plaatsje in een museum. De rest wordt gerecycleerd volgens de wettelijke normen. In de tunnels blijven de oranje telefoons nog actief tot eind mei.
Twee telefoontjes per jaar
De praatpalen kleurden lange tijd onze snelwegen, maar de laatste jaren was hun nut voorbijgestreefd. De telefoons werden geplaatst zodat chauffeurs konden bellen naar een operator die daarna de oproep doorgaf. Aangezien de overgrote meerderheid van de bevolking tegenwoordig een gsm heeft, werden de praatpalen vaak overbodig.
Dat merkte Wegen en Verkeer ook in de cijfers. In 2000 waren er in Vlaanderen jaarlijks 27.000 oproepen, in 2010 nog 5.000 en in 2014 nog slechts 3.172. Dat zijn gemiddeld twee oproepen per praatpaal per jaar. «Met een kost van 750 euro per praatpaal, waren dit best dure oproepen», stelt het agentschap. Vanaf 2018 zal de Vlaamse regering ongeveer 1 miljoen euro op jaarbasis besparen door het buitendienst stellen van de praatpalen.