Er was al langer nood aan duidelijkheid over de belastbaarheid van bijverdiensten (tot 5.000 euro) uit dienstverlening, zoals het verkopen van huisgemaakte maaltijden of rondrijden als fietskoerier. Vorig jaar werd reeds aangekondigd dat er een bedrijfsvoorheffing zou komen op de inkomsten uit de deeleconomie. De nodige koninklijke besluiten (KB's) lieten echter langer dan verwacht op zich wachten.
Koninklijk Besluit
In het Staatsblad is nu een koninklijk besluit gepubliceerd dat voorziet in een bedrijfsvoorheffing van 10% voor de sector van de deeleconomie. Dat meldt L'Echo. Het besluit treedt op 1 maart in werking.
Brutobedrag
De heffing is van toepassing op het brutobedrag, "waarmee het bedrag wordt bedoeld dat effectief betaald of toegekend is door het platform of door de tussenpersoon van het platform, samen met alle bedragen die ingehouden werden door het platform of de tussenpersoon van het platform". De federale regering hoopt met de nieuwe heffing twintig miljoen euro binnen te halen.
Onduidelijkheid
Het huidige KB is echter niet voldoende. Er is nog een bijkomend besluit nodig met de erkenningscriteria voor de onlineplatformen. Dat meldt De Tijd. Nu staat nog niet vast welke virtuele platformen onder de regeling vallen. De inkomsten uit verhuur via Airbnb, de website voor boeking van privé-accomodaties, zouden mogelijks niet onder het nieuwe fiscaal regime vallen. Platformen voor de verkoop van huisbereide maaltijden zoals MenuNextDoor of Flavr zouden dan weer wel belast worden, net als koerierdiensten Deliveroo (foto) of UberEats. Over enkele dagen wordt het koninklijk besluit verwacht dat zal verduidelijken welke platformen onder het nieuwe regime vallen.
Statuut
Met het nieuwe belastingsregime komt voorlopig nog geen einde aan de onduidelijkheid rond het arbeidsrechtelijk statuut van de dienstverlener. Is hij een werknemer of een zelfstandige? Daarvoor is het nog wachten op een arrest van het Europees Hof van Justitie.