Ondertussen komen vanuit Libië bijna veertien keer meer vluchtelingen naar Italië dan migranten uit Turkije naar Griekenland, zegt Frontex-directeur Fabrice Leggeri in enkele Duitse kranten. Nog nooit gebruikten zoveel mensen de centrale route over de Middellandse Zee. Er zouden meer mensen via deze weg Europa binnenkomen dan via alle andere illegale routes samen.
Als de migratiestroom vanuit West-Afrika richting Libië op hetzelfde niveau blijft, zullen dit jaar zeker 300.000 mensen vanuit West-Afrika via de noordelijke Maghreblanden naar Europa vluchten, stelt de Fransman. Niet alleen vanuit Libië hopen migranten ons continent te bereiken, maar ook vanuit Egypte. Die overtocht via de Middellandse Zee duurt minstens tien dagen en is bijzonder gevaarlijk.
Het akkoord dat de Europese Unie met Turkije sloot om de vluchtelingenstroom in te dijken, werkt dus niet. Leggeri roept de Europese Commissie op om meer mogelijkheden te bieden om op een legale manier naar de EU te reizen. Niet alleen voor de bescherming van de migranten, maar ook om te vermijden dat terroristen en criminelen de EU binnenkomen. Hij denkt aan humanitaire vluchten richting EU vanuit de vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije of Jordanië.
Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is er geen verband tussen de sluiting van de Balkanroute en de populariteit van de Italiëroute'. Bovendien denkt hij niet dat humanitaire luchtbruggen de toestroom van vluchtelingen zou verminderen.