Iedereen kan nu zoals echte spionnen informatie uitwisselen zonder dat iemand het hoeft te weten. Over de hele wereld werden al meer dan 1.400 USB-sticks geplaatst waarmee men anoniem data kan delen. Mensen plaatsen USB-sticks aan muren, trappen, telefooncellen en op andere plekken. De USB's kunnen alles bevatten, van persoonlijke verhalen tot video's. Het is gebaseerd op een beroemde spionage-concept 'dead drop', waarbij informatie kan worden verzonden van persoon A naar persoon B zonder dat ze moeten communiceren.
Het is vijf jaar geleden dat de eerste USB-stick in een muur werd gestoken. De 'dead drops' hadden al hun eigen tentoonstelling in het museum van Moderne Kunsten in New York. De bedoeling van het concept is eenvoudig: Je stopt een USB-stick met interessante informatie ergens op een moeilijk te vinden plaats en een andere persoon kan de informatie terugvinden door zijn laptop aan te sluiten op de USB. Zuid-Afrika, Ghana, Duitsland, Iran en Rusland zijn enkele landen waar je zo'n USB-stick kan terugvinden.
De Duitse Aram Bartholl was de eerste die met het project begon door een USB-stick te plaatsen in een muur in New York:' Iemand vond een USB met een video van een koppel op een slee in de sneeuw in Zwitserland. In Toronto bevatten de USB's recepten en porno. Er is ongeveer een 8,945 GB aan data geüpload over de hele wereld, dat is ongeveer de informatie voor 80 laptops.'
Maar waarom willen mensen een onbekende USB-stick in hun computer steken? Er zijn genoeg website waar je anoniem informatie kan doorspelen. Volgens de oprichter is het niet de informatie dat de nieuwe vorm van communicatie zo interessant maakt maar wel de sensatie om zo'n USB te ontdekken.
Dead Drops worden voor alles gebruikt. Een persoon in India gebruikt de USB-stick om mensen te vertellen waar ze de beste wiet vinden. In Estland wordt het dan weer gebruikt door rugzaktrekkers die tips uitdelen aan hun collega's.