In 2019 zijn er opnieuw verkiezingen en kan elke partij haar programma uittekenen. Zo stelde Michel (foto rechts) in de Kamer. Hij werd door Olivier Maingain (Défi, FDF veranderde enkele maanden geleden van naam, red.) en Catherine Fonck (cdH) aan de tand gevoeld over de plannen van N-VA om het communautaire werk nieuw leven in te blazen. «Ik hou me aan één realiteit en dat is de concretisering van het regeerakkoord», sust Michel. Daarin staat dat er geen concrete institutionele stappen worden gezet op het communautaire vlak, alleen wordt de zesde staatshervorming verder uitgevoerd.
Nadenken over de toekomst
Niet alleen de premier, maar ook de regeringspartijen proberen de gemoederen te bedaren. «Dat N-VA een nationalistische partij is, is niet nieuw», zei MR-voorzitter Olivier Chastel op de RTBF-radio. «Ik voel me niet verraden. Elke politieke familie denkt in deze periode zonder verkiezingen na over haar toekomst. Er is geen enkele reden waarom alleen Wallonië zou nadenken over institutionele hervormingen.» Toch voelt de liberale partij zich niet geroepen om mee aan die communautaire agenda van de N-VA te werken. «Wie na de verkiezingen van 2019 stappen vooruit wil zetten richting confederalisme, zal partners nodig hebben», klinkt het.
Desondanks zijn de regeringspartijen er toch niet helemaal gerust in. «We hebben afgesproken om ons bezig te houden met de sociaal-economische uitdagingen en niét met het communautaire», zegt Wouter Beke (CD&V). «Ik hoop dat de N-VA de lucht niet uit de banden van de regering haalt.» Bij partijgenoot Hendrik Bogaert (CD&V) is een heel ander geluid te horen. Hij schrijft op zijn website dat er nog verdere staatshervormingen nodig zijn. Hij verwijst naar belangrijke bevoegdheden - zonder ze te vernoemen - die zijn eigen partij graag had zien overgaan van het de federale niveau naar de deelstaten, maar die nog altijd op het federale niveau zitten.
In de val gelopen
De Franstalige oppositie ruikt alvast bloed. «Charles Michel heeft zich niet vergist, hij is bedrogen. N-VA heeft nooit haar communautaire agenda laten vallen», reageert PS-voorzitter Elio Di Rupo furieus. «Bart De Wever (foto links) kondigt de mislukking van deze regering aan», zegt cdH-voorzitter Benoit Lutgen in Le Soir. «Hoe lang zal de premier nog zwijgen in reactie op de voortdurende aanvallen van Bart De Wever en zijn luitenanten?», vraagt Catherine Fonck zich af, fractieleider van cdH in de Kamer. Volgens haar is het nu duidelijk dat MR met beide voeten in de val van de nationalistische partij is gelopen.