We hebben allemaal ten minste één vriend die over alles lijkt te struikelen en zich voortdurend bezeert. En dan hebben we het niet over een occasionele flater maar over mensen die constant dingen overkomen. Maar klunzige mensen kunnen zich dankzij een nieuw onderzoek beter voelen want het blijkt dat je klunzigheid is aangeboren.
In 2007 besloot een team van onderzoekers aan de Universiteit van Delaware om te onderzoeken waarom sommige mensen klunzig zijn en andere niet. Ze onderzochten daarvoor 1500 studenten die intensief aan sport deden. Er werden mannelijke en vrouwelijke atleten opgenomen die aan voetbal, basketbal, rugby, lacrosse, hocket, volleyball, worstelen, softbal of gymnastiek deden.
De studenten werden onderworpen aan een reeks neurologische en cognitieve tests waarbij hun reactietijden en verwerkingssnelheden gemeten werden. Daarna werden ze een heel seizoen geobserveerd. De onderzoekers gingen na hoe vaak de atleten een ACL verwonding opliepen. Dat is een blessure die opgelopen wordt zonder dat er een tegenstander of medespeler bij betrokken is. Het gaat dan gewoon om slecht neerkomen of een misstap. Uit de resultaten bleek dat 80 atleten van de groep significant vaker op dergelijke wijze een blessure opliep dan de andere atleten en niet toevallig scoorde die groep ook het zwakste op de cognitieve en neurologische tests.
De resultaten suggereren dat de lagere verwerkingssnelheid, reactietijd en lagere visuele en verbale geheugenprestaties bepaalde personen fout coördineren tijdens lichamelijke activiteiten waardoor ze zich gemakkelijker verwonden.
Dit betekent dat als je een kluns bent, je waarschijnlijk zo geboren werd.