De volledige gids om muziek op het werk te beluisteren

De volledige gids om muziek op het werk te beluisteren

Als je dit artikel op het werk leest, bestaat de kans dat je je oortjes in hebt om muziek te kunnen luisteren. Het is nooit gemakkelijker geweest dan vandaag de dag om je eigen playlist samen te stellen en die te beluisteren op het werk. Maar daar zijn natuurlijk wel wat gevolgen aan verbonden. Wij helpen je op weg om muziek te kunnen luisteren op het werk zonder de negatieve gevolgen te ervaren.

 

Muziek beïnvloedt de hersenen

We beginnen bij het begin. Als je naar muziek luistert, worden er heel wat hersencentra geactiveerd. Welke hersencentra hangt af van het feit of je de muziek kent of niet, of het vrolijke en droevige muziek is en nog het belangrijkst voor op het werk, of de muziek tekst heeft of niet.

Sommige taken lukken beter met muziek

Een studie uit 1972 in ergonomie toont aan dat repetitieve taken, waarbij je wel aandachtig moet zijn maar niet veel moet nadenken, beter verlopen als er muziek is. Uit de studie bleek dat fabrieksarbeiders productiever waren als er blije, uptempo muziek werd gespeeld.

... maar andere taken zijn moeilijker

Naar muziek luisteren terwijl je werkt is een vorm van multitasken. Al de middelen die je hersenen inzetten om de tekst te verstaan, emoties bij het lied te verwerken of te herinneren waar je het lied voor de eerste keer hoorde, zijn middelen die niet meer ingezet kunnen worden tijdens je werk. Onderzoeken hebben al aangetoond dat begrijpend lezen en memoriseren moeilijker worden terwijl je naar muziek luistert.

Vind een balans

Muziek neemt je aandacht weg van je werk maar aan de andere kant kan muziek je een boost van energie geven en je stemming veranderen. Dankzij muziek kan je die vervelende achtergrondgeluiden niet meer horen, maar het is belangrijk dat je de juiste muziek voor de taak kiest.

Kies muziek zonder tekst om je hersenen een boost te geven

Iedereen die muziek luistert op het werk en moet schrijven heeft het al wel eens meegemaakt. Je bent aan het schrijven, verliest even je concentratie en per ongeluk staan er woorden uit het liedje. Het taalcenter in je hersenen kan er niet aan doen, als het woorden hoort gaat het deze ontcijferen, waardoor het moeilijker wordt om je op je mail te focussen. Als je geen goede muziek zonder tekst kan vinden, kan je ook altijd muziek luisteren in een taal die je niet verstaat. Je taalcenter zal daar in mindere mate op reageren.

Zorg ook voor een constant ritme en stemming in de muziek

Je hersenen proberen altijd te voorspellen wat er gaat gebeuren. Als je op het werk bent, is het niet ideaal dat je hersenen constant middelen gebruiken om te raden wat er gaat gebeuren in de muziek. Simpele muziek, zonder tekst of emotionele stemmingswisselingen heeft een positief effect op je brein. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat blije muziek je perceptie van tijd verandert, je gaat tijdens het luisteren van vrolijke muziek denken dat dat de tijd trager vooruit gaat.

Luister niet constant naar muziek

Uit de studie van 1972 die we eerder aanhaalden blijkt dat de positieve effecten van muziek verdwijnen als je er constant naar luistert. Een paper uit 1989 merkt droogjes op dat complex taken van een manager beter altijd in stilte worden uitgevoerd.

Druk op shuffle voor dopamine

Je brein probeert alles te voorspellen, dat haalden we eerder al eventjes aan. Maar als je wat willekeurigheid toevoegt aan je muziek, kan dit dopamine vrijgeven in je hersenen. Dopamine speelt een grote rol in het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.

Muziek als beloning

Je kan muziek ook gebruiken als beloning of om in de juiste  stemming te komen. Hiervoor gelden dan natuurlijk heel andere regels dan voor muziek die je tijdens het werk luistert. Als je eventjes helemaal opgepept wil worden, luister dan een uptempo rockklassieker of naar de soundtrack van een actiefilm.