1. Een (te) betrokken familie
Ondanks haar talent bereikt Whitney vooral de top dankzij een vijfsterrenentourage. Haar tantes Dionne en Dee Dee Warwick rijgen in de sixties de hits aan elkaar. En haar moeder, Cissy Houston, is achtergrondzangeres voor Elvis Presley en Aretha Franklin. Om maar te zeggen dat de jonge Whitney in de wieg gelegd is voor succes. Ze weigert zelfs een rol in The Cosby Show of een contract bij het eerste het beste label dat aan de deur komt bellen. Het plan is niets minder dan sterrendom. Met het eerste succes komen ook de mannen in beeld: haar vader ondertekent de platendeals en haar twee broers managen de optredens. Maar het familiebedrijf kan de valkuilen niet ontwijken en al snel snuift, slikt en spuit Whitney haar talenten weg. Na enkele gewelddadige confrontaties en een proces van 100 miljoen dollar later schiet er niet veel meer over van het perfecte gezinnetje.
2. Niet alleen dates met Eddie Murphy
In de jaren 80 is the sky the limit voor Whitney. Niemand verkoopt op dat moment meer platen en ze datet bekende acteurs en American footballspelers. Zelfs Robert De Niro maakt publiekelijk bekend dat hij van haar droomt. De fun eindigt wanneer ze trouwt met de beruchte zanger Bobby Brown. Drugs en jaloezie maken van het droomhuwelijk een echte nachtmerrie. Maar wat veel minder bekend is, is een van haar eerste romances. Die met haar beste vriendin Robyn Crawford. Whitney trekt op haar 18de bij haar in wanneer haar ouders scheiden. Robyn wordt haar steun en toeverlaat. De twee zijn onafscheidelijk. Zelfs wanneer Whitney een punt zet achter hun romance om kwatongen in de pers het zwijgen op te leggen.
3. Uitgejouwd tijdens de Soul Train Awards
Als je aan de top staat en de ogen van de hele wereld op je gericht zijn, is het niet makkelijk om bij iedereen in de smaak te vallen. De actrice uit de cultfilm The Bodyguard' krijgt geregeld te horen dat ze te blank' is en dat haar gladde imago op maat is van het witte, katholieke Amerika. Criticasters noemen haar zelfs Whitey Whitney'. De zangeres heeft het daar heel moeilijk mee. Maar in 1991 is iedereen het eens over haar status als nationaal icoon, wanneer ze het Amerikaans volkslied zingt tijdens de Super Bowl (het best bekeken sportevent op de Amerikaanse tv).
4. Een geheim tot in het graf
We verklappen niet wat het is, maar regisseur Kevin Macdonald wacht tot de laatste tien minuten van de film om een vreselijke gebeurtenis te onthullen die de ster haar hele leven geheimhield. De info sloeg in als een bom bij de familie van Whitney en de wereldpremière in Cannes opende een pijnlijke, oude wonde. Alleen jammer dat Macdonald die feiten enkel gebruikt om spanning op te wekken. Of hoe een brandend actueel debat (#metoo) te ontkrachten met spicy details in plaats van dialoog en een luisterend oor. Wie liever een minder sensatiebelust maar even sterk - portret van de zangeres ziet, kan terecht op Netflix, bij de vorig jaar verschenen docu 'Whitney: Can I be me'.