In Amerika werd dinsdag een nationale studie vrijgegeven van de organisatie Stop Street Harassment en marketingorganisatie GFK. Uniek aan de studie was dat ook mannen betrokken werden in de studie rond ongewenste intimiteiten en lastiggevallen worden op straat.Het onderzoek werd afgenomen bij 2.000 mensen van alle staten van Amerika en bij tien specifieke groepen die vaak gemarginaliseerd worden, zoals inheemse Amerikanen in South Dakota en homo- en biseksuele mannen en transgenders in Washington.
Uit de studie blijkt dat 65% van alle vrouwen wel eens lastiggevallen werd, maar ook 25% van de ondervraagde mannen zei dat ze al eens lastig zijn gevallen. Meer dan de helft van de vrouwen zei dat ze al eens verbaal was aangevallen, 41% ondervond ook al fysieke agressie. 23% gaf aan dat ze al eens ongewenst werd aangeraakt, 20% werd al eens gevolgd, 14% kwam al een potloodventer tegen en 9% werd geforceerd om iets seksueel te doen. Bij mannen is dat allemaal veel minder frequent. 18% heeft al verbale agressie meegemaakt, 16% kreeg al te maken met fysieke agressie. 8% werd ongewenst aangeraakt, 7% werd gevolgd, 5% werd geconfronteerd met een potloodventer en 2% werd geforceerd om iets seksueel te doen. Vrouwen geven ook aan dat ze vaker lastig gevallen werden en dat ze er rekening mee houden wanneer ze hun route bepalen.
De onderstaande grafiek toont de verschillende soorten problemen waarmee zowel Amerikaanse vrouwen als mannen mee worden geconfronteerd:
Bij vrouwen was dit meestal in de vorm van ongewenste seksuele opmerking zoals 'Hey Baby' of 'Mmm sexy'. Bij mannen komt dit minder voor. Mannen worden blijkbaar het meeste geconfronteerd met homofobe opmerkingen. Transgender, homo- en biseksuele mannen worden ook veel vaker lastiggevallen dan hetero's en maken het blijkbaar ook op regelmatigere basis mee. Het grootste deel van de heteromannen die aangaven dat ze al eens lastiggevallen werden, zeiden dat dit slechts éénmaal gebeurd was. Mannen worden meestal lastiggevallen als ze geen typisch 'mannelijk gedrag' vertonen. In een focus groep moet homo- en biseksuelen werd gezegd dat ze werden lastiggevallen omdat ze handen vasthielden met een andere man, omdat ze 'vrouwelijke' accessoires droegen of omdat ze te kleurrijk gekleed waren. Een iemand werd zelfs bedreigd omdat hij met een roze paraplu rondliep.
Uit de studie blijkt dat rijke, blanke, heteroseksuele mannen niet geconfronteerd worden met ongewenste intimiteiten. Vrouwen en LBGT-mensen krijgen er vaker mee te maken, maar ook mensen uit een lagere inkomensklasse of met een andere huidskleur worden vaker lastiggevallen. De daders van de intimiteiten waren ook vooral mannen. 70% van de vrouwen en 48% van de mannen zeiden dat ze lastig werden gevallen door één man, 38% van de vrouwen en 25% van de mannen werden lastiggevallen door en groep mannen en 20% mannen werd lastiggevallen door één vrouw. Ongewenste intimiteiten op straat zijn in principe een probleem voor iedereen maar dit onderzoek toont vooral weer de machtsverhoudingen in Amerika, met de blanke, rijke man bovenaan.