Göteborg bestaat uit drie delen. Er is Nordstan, met het gelijknamige winkelcentrum, het Centraal Station, de opera en het Kronhuset. Een tweede gedeelte is Inomvallgraven, tussen Stora Hamnkanalen en de oude verdedigingsgracht van Göteborg. Voorbij die gracht liggen nog enkele drukke stadswijken, met sportterreinen, de winkelstraat Avenyn en het kunstmuseum, het attractiepark Lisebergs en de wijk Haga.
De oude arbeiderswijk werd recent werd herontdekt door jonge gezinnen, dynamische handelaars en nu ook toeristen. Een groot gedeelte van de buurt is nu verkeersvrij. Er zijn leuke plekken voor een koffie, een lunch of een vieruurtje, vintage en zelfontworpen kleding, antiek, kinderkleding en speelgoed en veel meer.
Vis en chocolade
De saluhallen zijn overdekte markthallen met voedingswinkels, bars en restaurants. De Feskekörka is geen visserskerk, maar een negentiende-eeuwse vismarkt. Je kan er vis kopen, of eten in het visrestaurant. Grappig is het zwembad van Hotel Avalon, aan de Kungstorget. Dat zwembad is gebouwd zoals een balkon, waarvan de transparante onderkant deels zichtbaar is vanop de straat.
Na de lunch brengen we nog snel een bezoek aan het Kronhuset, het oudste niet-woonhuis van Göteborg. Samen met het Kronhusbodarna vormt het Kronhuset een zestiende-eeuwse site waar nu onder meer een café en een chocoladewinkel te vinden zijn. Nog meer chocolade vind je bij Flickorna Kanold en om die chocolade door te spoelen kan je in het nabijgelegen Da Matteo een geweldige latte drinken. Desgewenst met een typische Zweedse kanellbullar erbij!
Tuut tuut en lippenstift
Een Göteborg City Card geeft recht op een boot- of bustocht door de stad, maar wij kiezen voor een tocht door de binnenstad met de Stinsen Hop on Hop off. Als het treintje ons na een klein uur weer afzet aan Gustaf Adolfs Torg, kuieren we kriskras door de oude stad. We zien de opera van Göteborg. Minder spectaculair dan die van Oslo of Kopenhagen, maar net als in die andere Scandinavische steden een opmerkelijk gebouw aan de rand van het water. Iets verderop nemen we de lift naar de 86 meter hoge Göteborgsutkiken, de hoogste verdieping van een opvallend kantoorgebouw dat door de inwoners van Göteborg de lippenstift' of het Lego-huisje' wordt genoemd.
Kunstmuseum
Göteborg beschikt over een aantrekkelijk museum voor schone kunsten, dat een gebouw deelt met het fotografiemuseum Hasselblad Center. In het museum zelf vind je uiteraard veel Zweedse kunstenaars als Asger Zorn of Vera Nilson. Maar ook werk van Rubens, Van Dyck, Teniers en, recenter van datum, doeken van Van Gogh, Monet, Delaunay en Picasso. Ook de Noor Edward Munch is er te bezichtigen. Het museum maakt eveneens ruimte vrij voor tijdelijke tentoonstellingen.
Skansen kronan
Skansen kronan is een oud fort dat boven Haga uittorent. Honderd trappen hoog! Na de klim komen we terecht bij een oude redoute of schans uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Deze zeshoekige, elegante redoute is mooi geconserveerd. Tot 2004 was dit een militair museum, nu wordt het gebruikt voor conferenties en privéfeesten. En voor het uitzicht, want het park rond het gebouw is vrij toegankelijk en heel Göteborg ligt aan je voeten.
Volvo
De afdeling personanauto's van Volvo kwam een paar jaar geleden in Chinese handen terecht en enkele modellen worden exclusief in Gent gemaakt, maar het hoofdkantoor van Volvo bevindt zich in Göteborg. Niet verwonderlijk dat er een Volvo-museum is, met aandacht voor personenauto's, trucks, bussen én marinemotoren. Het Volvo-museum ligt net buiten het centrum. Maar ook in het Röhsska Museet is soms autodesign te vinden. Dat museum voor mode, design en decoratieve kunsten heeft een uitgebreide vaste collectie. Tijdens ons bezoek was er een mooi vormgegeven tentoonstelling over de band tussen mode en... auto's. Uiteraard mogen daarbij enkele Volvo's niet ontbreken. En als in die tentoonstelling een Volvo P1800 blijkt te staan, kan de sfeer niet stuk. De mooiste Volvo die ooit gemaakt is, zeg dat wij het gezegd hebben. Hej då, Göteborg!
Meer informatie: www.gothenburg.com en www.visitsweden.com.
Wim De Mont