Wat is het?
Het nieuwe paradepaardje van Nintendo combineert de virtuele wereld met de realiteit via het gps- en camerasysteem van je smartphone. Op die manier kunnen spelers de felgekleurde beestjes op straat zoeken, trainen en inzetten tegen rivaliserende gebruikers.
Waarom is het zo populair?
Sinds de komst van smartphones vragen Pokemon-nostalgici naar een mobiel spel rond de populaire animatiefiguurtjes. Tot voor kort hield Nintendo de boot af, maar door tegenvallende omzetcijfers ging het Japanse bedrijf toch overstag. Sinds de game woensdag gelanceerd werd, werd het al massaal gedownload. Wereldwijd is de app op meer smartphones geïnstalleerd dan Tinder en in de Verenigde Staten nadert het aantal dagelijkse gebruikers dat van Twitter.
Die duizelingwekkende cijfers zijn niet alleen te danken aan het feit dat heel wat Pokémonfans teruggekatapulteerd worden naar hun jeugd, maar ook aan de laagdrempeligheid van de game. Zo kunnen mensen die wachten op hun trein of een pauze nemen op de werkvloer snel een blik werpen op hun smartphonescherm.
Waar is het beschikbaar?
Momenteel is Pokémon Go gelanceerd in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Via een omweg kunnen gamers in andere regio's van het spel genieten, maar volgens The Wall Street Journal komt de hype binnen enkele dagen ook uit in Europa en Azië.
Is het onschuldig?
De populariteit heeft wel degelijk een schaduwzijde. Heel wat gebruikers klagen bijvoorbeeld over herhaaldelijke crashes en bugs. Daarnaast zouden spelers al gewond geraakt zijn omdat ze geen oog meer hebben voor hun omgeving, bedrijven zouden klagen over werknemers die zich niet meer kunnen focussen op hun werk of criminelen zouden wachten op populaire locaties om spelers te bestelen.
Foto R.V.