Dat blijkt uit een studie van het Boston College Center for Work and Family, die 1.100 mannen uit de zogenoemde milenniumgeneratie op het rooster legde. Zo'n 51% van de ondervraagde mannen ziet er geen graten in om thuis te blijven, zolang de partner genoeg verdient om het hele gezin te onderhouden. In een gelijkaardige studie uit 1989 was dat nog amper de helft.
Rolpatronen veranderen
"De recessie en de bijbehorende werkloosheid ligt gedeeltelijk aan de basis van deze evolutie", verklaart doctoraatsstudente Noelle Chesley van de Universiteit van Winconsin. "Daarnaast zijn er ook steeds meer vrouwen met een degelijk diploma, dat vaak ook nog eens meer opbrengt dan dat van hun partner".
In de VS verdienen al 5,1 miljoen vrouwen meer dan hun mannelijke partner. "Als vrouwen bereid zijn om op kantoor een eerder mannelijke, leidinggevende rol te vervullen, waarom zouden mannen dan niet bereid mogen zijn om in het huis een eerder vrouwelijke rol op zich te nemen?", klinkt het.
Niet zonder gevolgen
Toch is een job als huisvader niet evident. De dag van vandaag ontlenen we een groot deel van onze identiteit gedeeltelijk aan het soort werk dat we uitoefenen. De mannen in de studie gaven aan dat huisvader nog altijd niet sociaal geaccepteerd wordt als beroep. Verder werd er ook aangegeven dat hun perceptie op geld totaal veranderd was. Daar waar werkende vaders zonder gêne kunnen thuiskomen met een flatscreen-tv, denken huisvaders beter na over hoe het gezinsbudget besteed moet worden. Grote aankopen gaan niet zelden gepaard met schuldgevoel.
Gelukkig kan dat schuldgevoel gedeeltelijk gecompenseerd worden door de toegenomen seks. Een studie van de Universiteit van Alba toonde immers al eerder aan dat mannen die een handje helpen in het huishouden ook vaker in bed aan hun trekken komen.