Volgens de Environmental Performance Index (EPI) van de Amerikaanse universiteit Yale zijn de landen met de meeste inspanningen voor het natuurgebied allemaal Europees. De EPI-index geeft landen een score op honderd voor hun inspanning om zowel de gezondheid van hun inwoners als kwetsbare ecosystemen te beschermen. Dit zijn de vijf beste leerlingen van de klas.
1. Finland: 90,68 %
Finland mag zich officieel het groenste land ter wereld noemen. Het land scoort hoog in heel wat domeinen zoals volksgezondheid, visserij, klimaat en energie, biodiversiteit en habitat, watergrondstoffen en luchtkwaliteit. Hoewel Finland één van de meest beboste landen van Europa is scoort het, net als Zweden, eerder laag op bosbeheer en landbouw. Om die eerste plek te behouden moet het land zich dus nog meer inspannen voor de bomen.
2. Ijsland: 90,51 %
IJsland heeft zijn topprestatie vooral te danken aan zijn unieke geologie. Het eiland haalt een vierde van zijn energie uit geothermie - daarbij wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke warmte in de aarde om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. Dat is meer dan eender waar op aarde. Bovendien komt álle elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind en waterkracht.
3. Zweden: 90,43 %
Zweden verdient de meeste van zijn punten voor de kwaliteit van het drinkwater en de zuivering van afvalwater. Ook op vlak van volksgezondheid, klimaat en energie-inspanningen wordt hard gewerkt. Grootste minpunt is hetbosbeheer doordat er veel houtkap plaatsvindt die niet duurzaam is.
4. Denemarken: 89,21 %
De Denen scoren heel hoog op volksgezondheid en hygiëne, water(grondstoffen), biodiversiteit en habitat. Hun visvoorraden staan er evenwel niet al te best voor, dus blijft de visserij een belangrijk werkpunt.
5. Slovenië: 88,98%
Slovenië is wereldleider in de bescherming van kwetsbare ecosystemen en plantensoorten. De achilleshiel is voorlopig de luchtkwaliteit.
Foto's Pixabay