Gisteren heeft het Europees Parlement gestemd om tegen Kerstmis 2015 de roamingkosten af te schaffen. Die stemronde is een deel van de verordening dat Europa een 'connectief continent' moet worden, met een eengemaakte telecommunicatiemarkt.
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Nellie Kroes was tevreden: "Met deze instemming speelt de EU in op de behoeften van de burgers. En daar draait de EU om: het verwijderen van belemmeringen om het leven makkelijker en minder duur te maken.
In ons dagelijks leven zijn wij bijna allemaal afhankelijk van mobiele en internetaansluitingen. Wij moeten dus weten wat wij kopen, niet te veel betalen, en van gedachten kunnen veranderen. Bedrijven moeten de mogelijkheid hebben ons allemaal als klant te bereiken en door deze verordening wordt dat makkelijker. Iedereen profiteert ervan. Roaming is een in het oog springende belemmering die wordt weggewerkt, maar daar blijft het niet bij: wij staan op het punt talrijke andere belemmeringen uit de weg te ruimen om ervoor te zorgen dat de Europeanen overal kunnen profiteren van open, naadloze communicatie."
Nu moeten de lidstaten zich over de verordening buigen. De Europese Commissie verwacht dat er een consensus bereikt wordt tegen eind 2014.
De 'connectief continent'-verordening wil een eengemaakte telecommarkt in Europa. Daarvoor wil de Europese Commissie niet enkel de roamingkosten afschaffen, maar ook zorgen dat iedereen heel het internet kan bezoeken door niet toe te staan dat er pagina's worden verboden, het voor klanten makkelijker te maken om naar een andere provider over te stappen en contracten voor internet- en breedbandklanten doorzichtiger maken.
Het plan van de EU garandeert ook netneutraliteit. Netneutraliteit betekent dat internetproviders alle dataverkeer gelijk moeten behandelen. Er mag geen onderscheid zijn tussen een het bezoeken van een website of het downloaden van een bestand. Providers mogen dan ook geen aparte tarieven vragen voor verschillende soorten dataverkeer volgens netneutraliteit, maar dat is iets waar de providers de laatste jaren wel over aan het denken zijn. Gelukkig gaat de EU dat nu voorkomen.