Toen wetenschappers onderzoek deden naar de meest verslavende drugs, hielden ze rekening met twee dingen: de scheikunde achter de drug en de sociale normen die er rond heersen. Zo wordt LSD vaak gezien als een verboden drug voor mensen met een bepaalde culturele achtergrond, terwijl alcohol veel vaker opduikt bij sociale interactie. Nochtans is alcohol jaarlijks verantwoordelijk voor 2.200 doden in de VS terwijl er nog maar weinig mensen het leven lieten na een trip onder invloed van LSD.
Het is niet simpel om te meten hoe verslavend een drug is aangezien mensen in eerste instantie hun verslaving ontkenning. De diagnose komt vaak na een relatiebreuk, financiële crisis of mentale inzinking. Daarom vroeg professor David Nutt, psychiater en directeur van de Neuropsychopharmecology in Londen aan een panel van verslavingsexperten welke drugs zij als het meest verslavend aanschreven.
- Heroïne
Heroïne staat bovenaan de lijst van meest verslavende drugs. Het middel zorgt ervoor dat de dopamine in je brein met 200% stijgt. Bovendien heeft het een goedkope straatwaarde, waardoor het relatief makkelijk te verkrijgen is. Het is niet alleen zeer verslavend, het is ook zeer gevaarlijk. De ontwenningsverschijnselen zijn verschrikkelijk en zelfs iemand die al jaren afgekickt is, gaat vaak nog terug gebruiken. In 2013 lieten 8.200 Amerikanen het leven na een overdosis heroïne.
- Alcohol
Wereldwijd wordt alcohol gezien als een manier om een uit de bol te gaan en even je zorgen te vergeten. Alcohol mag dan wel gelegaliseerd zijn, het staat op de tweede plaats van meest verslavende drugs. Drinken kan in de hersenen het niveau aan dopamine doen stijgen met 40 tot 360%, afhankelijk van de hoeveelheid en de soort van drank. 23% van de mensen die alcohol gebruiken, worden er ooit afhankelijk van en jaarlijks eist overdadig drinken 88.000 levens.
- Cocaïne
Er wordt ook wel gesproken van de rijkemansdrug', maar de effecten ervan zijn minder glamoureus. In tegenstelling tot heroïne en alcohol wordt alle dopamine tegengehouden wat een ongewone activiteit in de hersenen veroorzaakt. De cocaïnemarkt wordt geschat op een waarde van zo'n 75 miljard dollar.
Foto: Pixabay