Het water tussen de minister en de vakbonden van de zorgsector was lang diep, zo diep. Al sinds eind vorig jaar zitten de twee partijen rond de tafel om over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden te praten, maar die onderhandelingen zitten al maanden in het slop. Volgens de vakbonden "omdat er geen budget op tafel wordt gelegd". Al waren er na het nieuwe overleg in de marge van de betoging van de sector in Brussel genuanceerde positieve geluiden te horen.
Klein extraatje
Na het topoverleg, waar ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op aanwezig was, kwam het bericht dat er alvast 15 miljoen euro zou vrijkomen, bovenop een bedrag van 50 miljoen dat al op tafel lag. Dat stemde al een deel van de syndicale delegatie tevreden. "Het is natuurlijk heel weinig om een akkoord mee te smeden. Het blijft een moeilijk verhaal, maar we hopen dat er voor de zomer wel al wat concrete plannen op tafel kunnen komen", reageert Gert Van Hees van de liberale ACLVB.
Mark Selleslach van LBC-NVK sluit zich daar bij aan. "We hebben nu gehoord dat een meerjarenakkoord ook voor de regering belangrijk is. Het blijft een moeilijk verhaal, maar we willen toch proberen verder te werken", klinkt het.
Maar de socialistische ABVV reageert "ontgoocheld". "Het is een ridicuul bedrag, dat gerust als een belediging mag worden opgevat voor de werknemers van de sector", klinkt het scherp. "De enige kleine opening die zich aftekent, is de nieuwe begrotingsoefening in juli."
Tempo wordt opgedreven
Minister De Block heeft een positievere kijk op de gesprekken. "Het is natuurlijk ook niet het moment om honderden miljoenen op tafel te leggen, maar ik denk dat het in ieders belang is om tot een globaal, evenwichtig akkoord te komen." Volgens de minister wordt het tempo van de onderhandelingen nu opgedreven. "Elke donderdag gaan we onderhandelen, tot er een akkoord is." De bedoeling was om een meerjarenakkoord te bereiken voor de zomer, "maar daar komen nu eerst begrotingsbesprekingen doorgefietst, die we moeten afwachten."
Bij de bonden valt te horen dat een globaal akkoord er waarschijnlijk pas in oktober komt, na de RIZIV-begroting. Deze maand kan er wel een beslissing vallen over enkele concrete "budgetneutrale maatregelen".