Ramon Holgado werkte dertig jaar in de keuken van luxueus restaurant in New York voordat hij in 2004 terugkeerde naar zijn geboorteland Spanje wegens familiale redenen. Daar werd hij een slachtoffer van de economische crisis van 2008. Na het overlijden van zijn vader en broer bracht Holgado tien maanden door in een ziekenhuis vanwege een depressie. Toen hij uit het ziekenhuis ontslagen werd, stond hij plots op straat. Van de ene dag op de andere sliep de voormalige chef van een chic restaurant in New York in kartonnen dozen, net als de 3.000 andere daklozen van Barcelona. "Je zinkt gemakkelijk in een put waar je niet meer uit kan klimmen. Je krijgt constant te maken met dieven en drugsverslaafden", getuigt Holgado over zijn tijd als dakloze.
Dankzij een hele reeks werkjes heeft Holgado genoeg geld bij elkaar kunnen schrapen om een klein, gedeeld appartement te huren. Vandaag de dag werkt hij als gids voor Hidden City Tours en toont hij Barcelona, een stad die jaarlijks zo'n 27 miljoen toeristen lokt, door de ogen van een dakloze. Het bedrijfje werd opgestart door Lisa Grace, een Britse die haar marketingjob in Barcelona verloor. Er zijn vier gidsen werkzaam bij Hidden City Tours, waaronder een linguïst en een architect die zijn huis kwijtspeelde bij een scheiding.
De toeren die zij geven duren ongeveer twee uur en tonen een verborgen kant van Barcelona. Ze brengen toeristen langs gaarkeukens en tonen de ongelijkheid in de stad door overbevolkte krottenwijken vlakbij luxehotels te bezoeken. "Het is echt schokkend, ik had dit niet verwacht in Barcelona", zegt Marcella Santocchi, één van de toeristen in de groep van Holgado. "Ik heb nog niet eerder een toeristische toer gevolgd. Ik vind ze onhartelijk en saai, maar deze toer is anders", springt Tomoko Fukuzawa haar bij.
De Spaanse RAIS-stichting, die zich inzet voor daklozen, juicht het initiatief toe. "Daklozen zijn gewone mensen die plots geconfronteerd worden met een reeks tegenslagen en daardoor op straat belanden", legt Patricia Bezunartea, mede-oprichter van de stichting, uit. "Als mensen de verhalen achter alle daklozen zouden kunnen, zouden heel wat stereotypen doorbroken worden. Wat er met ons gebeurd is, kan bij iedereen voorvallen", besluit Ramon Holgado.