Daarom vinden we kakkerlakken angstaanjagend

Daarom vinden we kakkerlakken angstaanjagend

Aangeleerd

Volgens de man groeit onze angst voor de beestjes doorheen de jaren en kan je er niet mee geboren worden. Die theorie lijkt te kloppen als je kijkt naar peuters.  Zij hebben vaak de neiging om zich te bukken om de insecten beter te kunnen bekijken en de diertjes aanraken vinden ze meestal ook geen probleem. Kinderen worden vaak pas bang van kakkerlakken nadat ouders hen leren dat ze de beestjes niet mogen aanraken en dat ze vies zijn.

Walgingsreflex

Terwijl je van een mug een dodelijke ziekte kan krijgen en van een kakkerlak meestal geen enkele, gillen we het niet meteen uit bij het zien van een irritante bloedzuiger. Dat heeft volgens de professor te maken met onze walgingsreflex. Die zorgt ervoor dat we niets eten of aanraken dat ons kan besmetten. Kakkerlakken zien er olieachtig en vettig uit, een uiterlijk dat die emotie meteen oproept.

Favoriete plekjes

Een laatste argument om onze angst te verklaren is de snelheid van de diertjes. Ze zijn moeilijk te vangen omdat ze in verhouding met hun grootte erg snel zijn. De gedachte aan horrorfilms waarin het plots krioelt van de snelle, kruipende beestjes steekt snel de kop op. Daarnaast verstoppen ze zich op plekjes waar we hygiëne extra belangrijk vinden en waar we ze al zeker niet willen aantreffen, zoals in de keuken of in de badkamer.

Foto Wikimedia / Heinonlein