Ingenieurs uit Californië ontdekten dat twee factoren een rol spelen bij het loskomen van de veters. Er wordt kracht uitgeoefend op onze nestels, waardoor de knoop uiteenvalt. De onderzoekers gebruikten een slow-motioncamera om te kunnen zien wat er juist gebeurt.
Na het bekijken van de beelden konden de wetenschappers afleiden dat wanneer een voet de grond raakt, de kracht die deze uitoefent zeven keer groter is dan de zwaartekracht. Hierdoor worden nestels steeds uitgerokken en weer losgelaten. Bovendien zorgen je zwaaiende benen ervoor dat de bewegende losse uiteinden van de veters de knoop nog losser maken.
DNA- of microstructuren
De bevindingen zijn volgens de wetenschappers ook belangrijk om te begrijpen waarom andere structuren, zoals DNA- of microstructuren, uiteenvallen door dynamische krachten. "Dit is de eerste stap om te begrijpen waarom bepaalde knopen beter zijn dan andere", concludeert hoofdonderzoeker Christopher Daily-Diamond.
Het probleem van loskomende veters zouden we niet kennen als we de zelfstrikkende sneakers uit de film 'Back to the Future' hadden. Al heeft Nike die intussen wel op de markt gebracht.